MonPlaneta
Descobreixen un nou tractament per combatre el càncer de mama més agressiu

Investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) de la Vall d’Hebron Institut de Recerca han desenvolupat un nou sistema terapèutic on el citral, un compost eficaç contra les cèl·lules mare tumorals, es vehicula en nanopartícules biodegradables, generant una nova estratègia per combatre el càncer de mama més agressiu.

Com recordes des del CIBER,

Les cèl·lules mare tumorals, de les quals deriven la resta de cèl·lules cancerígenes i són causants dels càncers més agressius, entre ells el de mama, són especialment resistents als tractaments oncològics convencionals. En aquesta línia, investigadors del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han desenvolupat un nou sistema terapèutic on el citral, un compost eficaç contra les cèl·lules mare tumorals, es vehicula en nanopartícules biodegradables.

Aquest estudi, publicat en la revista Nanomedicine sota la direcció de la Dra. Ibane Abasolo, detalla el procés d’incorporació del citral dins de les nanopartícules, que estabilitzen el fàrmac i el fan més eficaç encara contra les cèl·lules mare tumorals en models experimentals de càncer de mama. El treball ha comptat amb el suport tecnològic de la Unitat 20 de Nanbiosis, una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS).

El càncer de mama és la principal causa de mort en les dones entre els 20 i els 59 anys i tot i que el seu diagnòstic i tractament han millorat molt en els últims anys, les recaigudes i resistències al tractament deixen sense opció terapèutica a algunes pacients joves.

Segons explica Marwa M Abu-Serie, investigadora egípcia que ha fet el treball durant la seva estada en el VHIR, “hem constatat que la combinació d’aquestes micel·les polimèriques del citral amb el paclitaxel, un fàrmac de primera línia utilitzat en quimioteràpia per al tractament del càncer de mama, és beneficiosa i podria evitar l’aparició de recidives”.

Els tractaments oncològics convencionals, com el paclitaxel, tendeixen a matar a les cèl·lules tumorals que creixen més ràpidament i no tant a les cèl·lules mare tumorals, que ho fan de manera lenta. La combinació de micel·les de citral amb paclitaxel ha demostrat, en cultius cel·lulars, que és capaç d’actuar en conjunt tant sobre les cèl·lules mare tumorals com sobre la resta, evitant l’increment que se sol donar en la proporció de cèl·lules mare tumorals quan el tractament es realitza exclusivament amb fàrmacs citostàtics com el paclitaxel.

La directora d’aquest treball del CIBER-BBN, Ibane Abasolo, considera que s’obre un esperançador camí per a “millorar el maneig dels càncers de mama més agressius, en poder combinar la quimioteràpia estàndard amb nanoformulacions”.

Per tant, la nanoencapsulació de citral permet no sols un efecte directe sobre les cèl·lules mare tumorals sinó també el sinergisme amb els quimioterapèutics existents aplanant el camí cap a l’erradicació completa del càncer, si bé “es necessitaran més estudis per a aprofundir en els mecanismes cel·lulars i moleculars de tal sinergia i per a validar encara més els resultats del cultiu cel·lular en models animals apropiats”, considera la investigadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa