MonPlaneta
Descobreixen una espècie extingida de pangolí europeu
  • CA

Les investigacions dels fòssils d’un dels jaciments paleontològics més importants de l’Europa de l’Est han permès descobrir una nova espècie de pangolí que va viure a Europa a principis del Plistocè. Tot i que no s’ha trobat cap esquelet complet sinó només un os, ha estat suficient per confirmar l’existència d’aquest animal tan estrany, el més recent d’un pangolí que s’ha trobat mai al continent.

L’os, que correspon a un húmer, va ser trobat en un dipòsit molt ric en fòssils de Romania, descobert als anys seixanta del segle vint a causa d’una sèrie d’esllavissades. D’allà n’han sortit restes de moltíssimes espècies animals, moltes d’elles tan estranyes com un mico enorme o una girafa amb el coll curt, a més de rinoceronts i tigres de dents de sabre.

Els fòssils de panglí descoberts | Claire Terhune
Els fòssils de panglí descoberts | Claire Terhune

De fet, no és la primera vegada que es pensa que al Plistocè hi havia pangolins a Europa. Als anys 30 del segle passat sembla que s’havien trobat alguns fòssils, però van acabar perdent-se. Ara, doncs, hi ha confirmació que, fins fa com a mínim dos milions d’anys, aquests animals vivien al nostre continent, a diferència d’ara, quan només se’n troben a Àsia i Àfrica.

La identificació d’aquest fòssil, de fet, és especialment important perquè, fins ara, no s’havien trobat restes de pangolins europeus que tinguessin menys de 10 milions d’anys i, per tant, es pensava que s’havien extingit més o menys en aquella època. La teoria que explicava aquesta desaparició és que, a causa de la tendència a la baixa de les temperatures al continent, les poblacions haurien mort o s’haurien desplaçat a les regions tropicals i subtropicals del planeta.

Pel que afirma l’article que ha anunciat el descobriment, publicat a la revista ‘Journal of Vertebrate Palaenteology’, aquesta espècie, batejada Smutsia olteniensis, és una espècie que comparteix semblances amb altres membres vivents del mateix gènere que, actualment, només es poden trobar a l’Àfrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa