MonPlaneta
Descobreixen escultures de cares de fa 9.000 anys al desert de Jordània
  • CA

Un equip d’arqueòlegs francesos i jordans ha fet un descobriment arqueològic molt important: un complex de 9.000 anys d’antiguitat amb cares gravades a la pedra. La troballa, que va ser anunciada pel Ministeri de Turisme i Antiguitats de Jordània, a va fer al desert del sud-est del país i podria ser una instal·lació amb finalitats rituals, dedicada a la caça de gaseles. Les escultures, a més, podrien ser les més antigues del món, si més no d’aquesta mida.

El descobriment d’aquestes estàtues es va fer el mes d’octubre de 2021, com a part d’un projecte que fa deu anys que investiga la zona buscant vestigis dels seus habitants passats. Segons sembla, el complex tenia uns “estels del desert”, trampes de caça consistents en llargs murs de pedra que duien la presa fins a un tancat on quedava acorralada. Al voltant d’aquesta trampa per a caçadors, s’hi van trobar restes de campaments alçats per les persones que hi vivien, així com cabanes circulars mig subterrànies i restes de ceràmica i d’ossos d’animals.

Autoritat d'Antiguitats de Jordània
Autoritat d’Antiguitats de Jordània

Tot plegat dóna molta informació sobre com eren les expressions creatives i espirtuals dels antics habitants de la zona. Entre les troballes hi ha dues escultures de pedra amb figures de cares i cossos humans, però també s’han trobat restes de moltes més coses com ara un altar de pedra per a rituals, una col·lecció d’uns 150 fòssils marins, figuretes d’animals tallats amb delicadesa…

Pel que fa al complex en sí, és diferent de qualsevol altre que s’hagi trobat enlloc del món, si més no del Neolític. A més, les representacions de persones són entre les més antigues que s’han trobat mai a l’Orient Mitjà, i el fet que fossin a prop de l’altar indica que és possible que formessin parti d’algun tipus de ritual de sacrifici, probablement per invocar les forces sobrenaturals a qui atribuïen les bones caceres i l’abundància d’animals.

Aquesta troballa, doncs, és fascinant per moltes raons, ja que dóna informació sobre el simbolisme, les expressions artístiques i fins i tot la cultura espiritual d’unes poblacions pràcticament desconegudes que caçaven grans quantitats de gaseles fent servir el sistema de trampes dels “estels del desert”, una tècnica certament complexa i molt diferent de les altres estratègies conegudes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa