MonPlaneta
Descoberta la tomba d’una nena petita més antiga d’Europa
  • CA

Un equip d’investigadors va anunciar aquest dimarts, a través d’un article a ‘Scientific Reports’, el descobriment de la tomba d’una nena petita més antiga d’Europa. La criatura, enterrada fa uns 10.000 anys, només va viure un mes, però les seves restes, trobades a Liguria (Itàlia) i envoltades d’ofrenes podrien donar-nos molta informació sobre com era la seva societat.

La nena ha estat batejada com a Neve. Les seves restes van ser trobades al fons d’una cova amb una seixantena de cloïsses que devien formar un collaret, quatre arracades i l’urpa del taló d’un duc. Tot plegat és un exemple magnífic de les pràctiques funeràries del Mesolític, de què hi ha molt poques restes. A més, la cura amb què es va enterrar aquesta nena podria ser un exemple de la importància que donava la societat de l’època, formada per caçadors-recol·lectors, a les dones i als joves.

Distribució dels elements de la tomba al jaciment | Jamie Hodgkins / Scientific Reports

El fet que les cloïsses tinguin marques d’haver estat emprades fa pensar que l’ofrena va ser de peces que els adults, segurament els seus pares, duien habitualment, com un record per a ella. Tot i que l’esquelet de Neve estava força malmès i en faltaven parts importants, gràcies a la tecnologia s’ha pogut estudiar el que n’ha quedat i posar-li edat gràcies a les dents. Segons els investigadors, només va viure entre 40 i 50 dies. A més, pel que sembla, 47 i 28 dies abans de néixer va estar sotmesa a un estrès que en va alentir el creixement.

La cova d’Arma Veirana, on s’ha trobat el cos, va ser descoberta l’any 2006 i va començar a ser explorada el 2015. Tot i que alguns saquejadors hi havien arribat abans, les troballes que s’hi han fet inclouen eines, elements decoratius i restes humanes de l’edat de Pedra que, com en el cas de Neve, ens ajuden a comprendre com era la vida dels nostres avantpassats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa