MonPlaneta
L’ADN d’una adolescent morta fa 7.000 anys permet descobrir un nou grup d’humans

Les restes d’una adolescent que va morir fa més de 7.000 anys a Indonèsia han permès conèixer l’existència d’un nou grup d’humans de què no se sabia res. Segons un article publicat a la revista ‘Nature’, la noia pertanyia a un llinatge desaparegut i de què no es tenia constància fins ara. Tot plegat aporta més informació sobre la diversitat genètica i la història dels primers pobles humans, especialment en una regió tan poc estudiada com el sud-est asiàtic, especialment a prop d’Oceania.

Les illes Wallacea, a Indonèsia, és on s’han fet alguns dels descobriments més importants dels darrers anys, i van ser, a més, el punt des d’on els nostres avantpassats van creuar fins a Austràlia fa més de 50.000 anys. Com ho van fer és un misteri, perquè tot i que aleshores el nivell del mar era 140 metres inferior a l’actual, no podia ser gens fàcil arribar fins allà. Sigui com sigui, la noia a què pertanyen aquestes restes era una dels anomenats toaleans, una cultura prehistòrica de la zona que va desaparèixer cap al segle V i de què se’n sabia ben poca cosa fins que, gràcies a aquesta darrera troballa, s’ha pogut extreure ADN i estudiar-lo.

La cova d'Indonèsia on s'ha fet el descobriment | 'Nature'
La cova d’Indonèsia on s’ha fet el descobriment | ‘Nature’

Gràcies a això s’ha pogut saber que descendia dels primers humans que van arribar a les illes, avantpassats dels nadius d’Austràlia i Papua, però també d’un grup que va arribar més tard –no estan emparentats amb els aborígens– i de què no se’n coneixia l’existència. D’aquests, a més, no en queden descendents. Per si tot plegat fos poc, a més, a l’ADN també s’hi van trobar restes d’ADN de denissovans, el grup d’humans prehistòrics que va viure entre Sibèria i el Tibet, indicant que l’àrea on van viure podria haver estat molt més gran que no ens pensàvem. Tot plegat, doncs, una peça que fa més complicat però també més fascinant el trencaclosques de la distribució i les interaccions entre grups humans i prehumans arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa