MonPlaneta
Soriguera es reivindica com a poble més alt de Catalunya
  • CA

Rubió, a la comarca del Pallars Sobirà, és el poble més alt del nostre país. Està situat a 1.697m, al terme municipal de Soriguera, però l’Institut d’Estadística de Catalunya posa al primer lloc de la llista de municipis més alts Meranges, a la Cerdanya, amb 1.539m, Lles de Cerdanya amb 1.471m i Toses (Ripollès) amb 1.444m. Tot plegat ha dut l’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, a reivindicar el municipi com el més alt de Catalunya perquè Rubió és dins del seu terme. L’Idescat només té en consideració el poble que fa les funcions de capital i Fondevilla creu que, per fer aquesta estadística, cal tenir en compte tots els pobles del municipi, 14 en el cas de Soriguera.

A Rubió fa anys que hi ha un rètol del Parc Natural de l’Alt Pirineu que indica que és el poble més alt de Catalunya. El cartell recorda que, a més de Rubió, hi ha altres pobles catalans que també es troben per sobre els 1.500m: Tor (Pallars Sobirà) amb 1.649m, la Bastida de Cerdanya, amb 1.662m, El Port del Comte (Solsonès) amb 1.644m o Montgarri (Val d’Aran) a 1.640m. L’alcalde de Soriguera diu que ser el municipi més alt no deixa de ser una fita que pot portar gent a Rubió, on hi ha un Jardí de Roques, un restaurant i el poblat medieval de Santa Creu de Llagunes (1.628m), el jaciment arqueològic en alçada més gran de Catalunya on hi ha restes de l’Edat de Bronze (1500 aC), medievals, de la Guerra Civil i contemporànies (coves de pastors).

El poble de Rubió, al Pallars Sobirà | ACN
El poble de Rubió, al Pallars Sobirà | ACN

L’alcalde de Soriguera conclou que no es pot dir quin és el municipi més alt de Catalunya només amb la mesura de la capital de municipi. Per contra, creu que caldria prendre les mesures de tots els nuclis poblats i determinar el poble més alt de Catalunya i a quin municipi pertany. L’Idescat diu que la font de les dades és l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Si no es té en compte el poble habitat més alt sinó qualsevol punt del terme, el municipi més alt de Catalunya és Alins (Pallars Sobirà) on hi ha la Pica d’Estats, el cim més alt del país a 3.343m.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa