MonPlaneta
Les platges metropolitanes es despullen per passar l’hivern

L’Àrea Metropolitana de Barcelona està duent a terme tot d’actuacions de desmuntatge i retirada d’equipaments i mobiliari de les platges que han donat servei durant la temporada d’estiu. L’operació s’ha avançat a causa de l’arribada més prematura de temporals marítims i s’allargarà fins a mitjans d’octubre, fent-se gradualment a mesura que els diferents municipis finalitzin formalment la temporada de bany i la prestació de serveis de vigilància.  

Les intervencions més importants són les següents:   

  • Desmuntatge de mòduls de salvament i primers auxilis (una torre d’intervenció + 15 mòduls de primers auxilis)  
  • Desmuntatge de lavabos i vestidors adaptats i de senyals de serveis (10 d’adaptats + 9 d’estàndard)  
  • Retirada de passeres adaptades enrotllables i plataformes de fusta (més de 500 metres) 
  • Retirada d’abalisaments marins (més de 30 km). 25 km d’abalisament de zones de bany i 5 km destinats a la sortida d’embarcacions, espigons, esculleres i protecció ambiental. També cal destacar la retirada de 16 punts de boies d’ajuda al bany  
  • Retirada de papereres (180 unitats) 
  • Desplaçament dels aparcaments per a bicicletes (més de 50 unitats)
Desmuntatge platges metropolitanes | Robert Ramos/AMB
Desmuntatge platges metropolitanes | Robert Ramos/AMB

L’AMB ha observat l’arribada d’onatge més fort de manera més prematura els últims 4 o 5 anys, i als mesos de setembre o octubre es poden produir els primers temporals marítims intensos. Aquesta observació s’ha contrastat amb l’evolució i el comportament de l’onatge al litoral metropolità dels últims 30 anys segons Puertos del Estado, que mostren un augment de la freqüència i la intensitat dels temporals els mesos de setembre i octubre.  L’equip de platges de l’AMB ha reajustat el calendari de desmuntatge d’equipaments i ha reordenat l’espai amb per minimitzar els danys davant dels temporals. En primer lloc, les tasques de preparació per a la temporada baixa s’han avançat 15 dies respecte de fa 4 anys: abans començaven a principis d’octubre i ara a mitjans de setembre. En segon lloc, la reordenació de la platja es basa en deixar la meitat de l’esplanada sorrenca lliure de mobiliari i equipaments susceptibles de patir afectacions quan puja el nivell del mar i es produeix onatge intens.

Retirada de passeres per la temporada baixa de platges | Robert Ramos/AMB
Retirada de passeres per la temporada baixa de platges | Robert Ramos/AMB

La regressió del litoral ha implicat la reducció de l’amplada de les platges i modificacions en els pendents, augmentant la vulnerabilitat i l’exposició de les instal·lacions, que fa anys se situaven més a prop del mar. En aquest sentit, el mobiliari permanent durant la temporada baixa –passeres d’accés, aparcabicicletes, papereres– es deixa a la part posterior de la platja, a la zona en contacte amb els passeigs marítims i/o les zones dunars.

L’AMB fa un balanç molt positiu d’aquest estiu 2021, amb poques incidències a les platges i una afluència significativa. El bon temps i la calor, juntament amb les restriccions per la pandèmia, han fet que els ciutadans escullin el litoral metropolità com a destí d’oci de quilòmetre zero. A banda, s’ha observat un canvi d’ús social de les platges, amb més presència d’usuaris a la nit. Les discoteques i els clubs d’oci nocturn tancats han fet que els ciutadans hagin escollit les platges metropolitanes per a l’ús lúdic durant la nit. Aquesta circumstància ha fet intensificar la neteja d’aquests espais durant la matinada, tot i que no s’han constatat incidències significatives.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa