MonPlaneta
L’hospital de Figueres estrena robot de desinfecció amb llum ultraviolada
  • CA

L’hospital de Figueres ha estrenat un robot de desinfecció amb llum ultraviolada. Es tracta d’un dels aparells que la Comissió Europea ha donat a diversos centres, entre els quals el de referència a l’Alt Empordà. L’hospital l’ha destinat al Bloc Quirúrgic i el robot és capaç de desplaçar-se des de la sala que ha de netejar fins el seu punt de recàrrega de manera autònoma. En total, s’ocupa de la desinfecció de sis sales. L’aparell permet netejar instal·lacions, mobiliari i l’aire dels espais sanitaris en deu minuts, sense posar en risc els pacients ni els professionals, la qual cosa millora i simplifica la neteja de les zones assistencials.

Des de la direcció de l’hospital de Figueres destaquen que aquest robot permetrà prevenir i reduir la propagació de malalties infeccioses, virus, bactèries, fongs i altres microorganismes orgànics perjudicials. Una de les grans diferències amb altres tipus d’aparells semblants és que aquest és autònom i, un cop configurat, és capaç de prendre decisions i recol·locar-se en l’espai. Això, a la pràctica, permetrà que la llum ultraviolada acabi irradiant sobre totes les superfícies de la sala, garantint-ne la correcta desinfecció.

Per controlar el robot, el personal de neteja disposa d’una tauleta per a posar-lo en marxa i configurar-lo. D’aquesta manera, l’aparell pot desinfectar de manera automàtica les sis sales de què disposa el Bloc Quirúrgic després que s’hi hagi fet la neteja convencional corresponent. Cal tenir en compte que primer cal definir els diferents itineraris, funcions, intensitat i temps que ha de complir el dispositiu, de manera que, sempre sota la supervisió d’un professional, el robot és capaç de desplaçar-se fins a un quiròfan concret, realitzar la desinfecció i retornar al punt de càrrega.

En total, la Comissió Europea ha destinat 12 milions d’euros a adquirir un total de 200 robots de l’empresa danesa UVD Robots que ha repartit entre diferents estats. A Catalunya, a més de l’hospital de Figueres, l’han rebut els hospitals de Sant Pau i de Sant Rafael de Barcelona, el Comarcal de la Selva a Blanes, el Joan XXIII de Tarragona i el Josep Trueta de Girona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa