MonPlaneta
La Xina vol tenir el seu propi sistema de defensa planetària
  • CA

L’Administració Espacial Nacional Xinesa (CNSA) procurarà que el seu país també compti amb un sistema de defensa planetària per tal de desviar asteroides que es dirigeixin a la Terra. Segons afirma el ‘Global Times’, un mitjà estatal xinès, el director adjunt de l’agència espacial del gegant asiàtic, Wu Yanhua, ho va anunciar aquest passat diumenge.

Un projecte de gran abast

Durant els propers quatre anys, explica el diari, la CNSA llençarà una nau amb l’objectiu que s’estavelli contra un asteroide i en canviï la trajectòria. Tot i que de moment no se sap quina serà la roca escollida, aquesta missió serà una part d’un gran projecte de defensa planetària que, a més d’això farà el seguiment i la classificació dels asteroides més propers a la Terra, especialment els que puguin suposar una amenaça per a nosaltres.

Tot i que ara es troba tot just a les seves primeres fases, la idea és que, en el futur, aquest sistema pugui identificar un asteroide potencialment perillós i enviar una nau perquè s’hi estavelli, eliminant aquesta amenaça potencial. El projecte en conjunt, però, encara on ha estat aprovat sinó que, segons el ‘Global Times’, està en procés de revisió. Tot i això, ja fa temps que els mitjans xinesos en parlen, probablement com a part de la cursa espacial en què continuen corrent amb els Estats Units que, en aquest aspecte, els duu avantatge.

Recreació d'un asteroide dirigint-se a la Terra | Pixabay
Aquests projectes tenen l’objectiu de detectar i desviar asteroides que puguin ser una amenaça per a la Terra | Pixabay

Els nord-americans duen la davantera

Els nord-americans van llançar la seva missió de redirecció d’asteroides el passat mes de novembre. La nau DART, com va ser batrjada, es dirigeix al petit satèl·lit d’un asteroide anomenat Didymos. L’objectiu és que hi xoqui i en faci canviar la trajectòria, cosa que, si tot va bé, passarà el 26 de setembre d’aquest mateix 2022. En qualsevol cas, les dades d’aquest impacte seran molt útils per a la defensa planetària del futur, és a dir, per si mai cal salvar la humanitat de debò de la caiguda d’un asteroide.

Tot i que al nostre planeta hi arriben roques des de l’espai cada dia, la immensa majoria són tan petites que es desintegren a l’atmosfera o que són, com a molt, petits asteroides. El que preocupa a les agències espacials xinesa i nord-americana, és clar, són roques mol més grans, que podrien sobreviure l’entrada a l’atmosfera i causar danys no només greus sinó, potencialment, devastadors.

Un camp on s’ha avançat molt

A dia d’avui, la gran majoria dels més grans, és a dir, dels que fan més d’un quilòmetre, estan controlats, però n’hi ha forces de més petits i que podrien tenir efectes catastròfics. En aquest cas, encara s’estan identificant i calculant-ne les trajectòries per assegurar-se que cap hagi de creuar-se amb el nostre planeta. En cas que passés, però, tots dos països volen tenir preparat un pla de contingència, que inclou desviar-ne prou l’òrbita com perquè no acabi caient a la Terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa