MonPlaneta
Un equip d’astrònoms aconsegueix imatges de l’espai profund amb una definició altíssima
  • CA

Un grup d’astrònoms ha aconseguit capturar algunes de les imatges més definides de les galàxies de l’espai profund que s’han aconseguit mai. Amb un nivell de detall molt més alt de les que es veuen habitualment, permeten veure com mai fins ara el funcionament intern de galàxies que són a una distància abismal de nosaltres i fins i tot ens podrien ajudar a comprendre millor el paper que juguen els forats negres en la formació de les estrelles i els planetes, transformant la manera com entenem l’evolució de les galàxies.

L’origen d’aquestes imatges són les ones de ràdio que emeten les mateixes galàxies. A diferència de la llum visible, les ones de ràdio viatgen amb molta més facilitat i arriben a nosaltres sense que ni l’atmosfera ni els núvols de gas i pols que hi ha a l’espai li resultin un impediment. Així, zones de l’espai on un telescopi òptic no veu res resulten ser l’origen de grans quantitats d’ones de ràdio, permetent als astrònoms observar fenòmens que tenen lloc en un espai i un temps tan llunyans que ens resulten difícils d’imaginar.

Dues galàxies en ple procés de col·lisió | Lofar

Ajuntant més de 70.000 antenes de ràdio en nou països europeus de la xarxa Lofar (Loq Frequency Array), un procés que ha durat sis anys i que ha resultat molt complex, s’han aconseguit imatges que no només són extraordinàriament boniques sinó que, el que és més important, tenen un interès científic altíssim, ja que mostren les galàxies ja no com grups d’estrelles sinó fàbriques de sols i de planetes que s’alimenten dels forats negres, deixant molt clar que entendre aquests darrers és imprescindible per entendre l’evolució de les galàxies i, en això, aquestes imatges poden ser molt útils, ja que permeten observar alguns fenòmens amb un detall que fins ara havia estat impossible.

La importància d’aquestes imatges és tan gran que, només amb els primers resultats d’aquesta combinació d’antenes, s’han publicat nou articles científics sobre les dinàmiques dels forats negres del centre de les galàxies. Durant els propers anys, els científics responsables d’aquest projecte volen examinar-ne milions. Una tasca titànica però que, de bon principi, està donant resultats increïbles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa