MonPlaneta
Un dron explorarà el cel de Tità, una de les llunes de Saturn
  • CA

Tità, una de les llunes de Saturn, serà la propera destinació dels drons que vol fer servir la NASA per explorar el Sistema Solar. Partint de l’èxit que ha tingut l’helicòpter Ingenuity a Mart, l’agència espacial nord-americana vol dur aquesta tecnologia més enllà i convertir-la en una eina científica de primer ordre, volant a una alçada de 4.000 metres i explorant centenars de quilòmetres buscant restes del que, en algun moment, podria haver estat vida.

El nou vehicle d’exploració aèria de la NASA, que ha rebut el nom de Dragonfly (Espiadimonis), serà llançat el 2027 i s’espera que arribi a Saturn el 2034, on buscarà rastres de vida microbiana i estudiarà el cicle del metà que marca la seva orografia ja que, allà, el fred és tan intens –uns -180ºC– que el metà és líquid i segueix uns patrons equiparables al cicle de l’aigua de la Terra. Una de les diferències principals amb Mart, on es van fer les primeres proves, és que l’atmosfera densa i la baixa gravetat de Tità hi fan molt més fàcil el vol. És per això que el Dragonfly, que pesarà aproximadament 500kg, es podrà passar dies en un mateix indret, fent experiments científics mentre es carrega la seva bateria, i després fer vols de fins a una hora de durada que el duguin al lloc següent. Per la distància del Sol, però, no durà plaques solars sinó que s’alimentarà amb un generador termoelèctric de radioisòtops, és a dir, amb la calor del material radioactiu que dugui al seu interior.

Un dels llocs més interessants que estudiarà el Dragonfly és el cràter Selk, creat per l’impacte d’un meteorit fa milions d’anys i que podria resoldre el misteri de si Tità té aigua líquida sota la superfície. Si l’impacte l’hagués fet sortir, no només hi quedaria aigua congelada sinó que, fins i tot, hi podria haver restes dels possibles organismes que s’haguessin desenvolupat a les regions més càlides, sota terra, si és que això va arribar a passar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa