MonPlaneta
El Telescopi Espacial Hubble, aturat per una avaria desconeguda

El Telescopi Espacial Hubble i els seus instruments d’observació de l’espai es troben aturats fins a nova ordre després dels problemes que han començat a aparèixer durant els darrers dies. Pel que sembla, tot i que la NASA ho està investigant, hi ha un error intern de comunicacions que ha fet que els aparells científics es posessin en mode segur dues vegades en dos dies. Tot i això, l’agència espacial nord-americana assegura que, a banda d’això, el telescopi funciona amb normalitat i, per tant, la seva integritat no està en perill.

Els instruments de mesura i observació de l’espai del Hubble fan servir un sistema intern de sincronització, una senyal que s’assegura que totes les dades s’introdueixin alhora i que responguin a les ordres a la vegada. Fa dues setmanes, el 23 d’octubre, un dels sistemes va fallar i, com a mesura de seguretat, tots els instruments científics es van aturar per impedir que hi hagués cap errada de registre o cap accident en moure els aparells sense sincronitzar. Amb un simple ‘reset’ tot va tornar a funcionar com sempre, però dos dies després, el 25 d’octubre, hi va haver múltiples fallades de sincronització que van fer que els instruments tornessin al mode segur. Des d’aleshores, la NASA no els ha tornat a activar.

La galàxia del Triangle vista pel Telescopi Espacial Hubble  | NASA, ESA i M. Durbin, J. Dalcanton i B. F. Williams (Universitat de Washington)
La galàxia del Triangle vista pel Telescopi Espacial Hubble | NASA, ESA i M. Durbin, J. Dalcanton i B. F. Williams (Universitat de Washington)

L’agència ha explicat a través d’un comunicat que els seus experts estan analitzant el comportament dels instruments i la configuració de la maquinària de tot el telescopi per mirar d’esbrinar què està causant aquest problema i, un cop identificat, mirar de trobar una manera de reparar-lo o una via alternativa de continuar amb el funcionament normal del Hubble. És la segona vegada aquest any que el telescopi espacial s’ha d’aturar durant força temps. La darrera vegada va ser per un problema amb l’alimentació de l’ordinador principal, i va ser difícil de trobar quin era exactament el problema. Mentrestant, a la Terra, els preparatius pel llançament del Telescopi Espacial James Webb, que hauria de ser el substitut del Hubble, continuen sense que se n’hagi notificat cap incident.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa