MonPlaneta
El vehicle Perseverance de la NASA fa un descobriment sorprenent a Mart

El vehicle d’exploració Perseverance de la NASA ha fet un descobriment sorprenent a la superfície de Mart. A través d’un comunicat, l’agència espacial nord-americana ha anunciat que el rover ha trobat les que són, segurament, les roques més antigues del cràter Jezero, on va aterrar el passat mes de febrer i que ha estat explorant des d’aleshores. Aquestes roques són d’origen volcànic i, per tant, es pensa que van ser formades per una erupció.

Aquest darrer detall és molt important per a la missió. Quan aquestes roques siguin recollides i enviades a la Terra durant la propera dècada, les anàlisis permetran determinar-ne l’antiguitat. Així, es podrà obtenir informació crucial sobre la història del cràter però també sobre la de tot el planeta i, fins i tot, sobre el Sistema Solar.

La raó per la qual el Perseverance va ser enviat a Jezero és que les imatges per satèl·lit mostraven que contenia el que semblava un delta fluvial. La presència d’aigua va fer pensar als científics que, si en algun lloc hi podia haver restes de la vida que es podria haver desenvolupat a Mart en el passat, era en indrets com aquest.

En explorar una zona del cràter anomenada Séítah, que vol dir “entre la sorra” en la llengua dels navajos, els científics es van adonar de seguida que la roca, efectivament, era sedimentària, i que havia estat dipositada allà per l’aigua o pel vent. En començar a perforar, però, van tenir una gran sorpresa: un munt de cristalls d’olivina envoltats de piroxè, una combinació característica no només de la roca volcànica sinó d’un tipus molt concret, format quan un cos de magma molt dens es refreda.

Reproducció artística de l'aspecte que podria haver tingut Jezero quan era un llac | NASA
Reproducció artística de l’aspecte que podria haver tingut Jezero quan era un llac | NASA

Així doncs, sembla que, en algun moment, Jezero devia ser un llac volcànic. Quan va passar això exactament, però, no es podrà saber fins més endavant. Tot i que l’antiguitat del cràter en sí es pot estimar, no es podrà saber segur fins que les roques obtingudes a Mart no arribin a la Terra i siguin analitzades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa