MonPlaneta
Unes mostres de gel de fa 9.200 anys revelen una tempesta solar gegantina
  • CA

L’anàlisi d’unes columnes de gel antic provinents de Grenlàndia i de l’Antàrtida han permès a un equip de científics de la Universitat de Lund, a Suècia, descobrir que fa 9.200 anys es va produir una tempesta solar d’unes proporcions inesperades. Segons els investigadors, en aquell moment el Sol es trobava en un moment molt tranquil i, per tant, no pensaven que poguessin trobar proves d’un esdeveniment d’aquesta magnitud.

El descobriment, publicat a la revista ‘Nature Communications’, és molt important a l’hora de conèixer la història del nostre planeta i la seva relació amb el Sol. Tot i que és indispensable per a la vida, l’activitat a la seva superfície passa per períodes més i menys estables i, quan es produeixen tempestes, l’arribada d’aquesta energia a la Terra podria arribar a provocar problemes greus en els sistemes de distribució elèctrica i de comunicacions.

Una de les columnes de gel emprades en l'estudi | Lund University
Una de les columnes de gel emprades en l’estudi | Lund University

És per això que l’activitat del nostre astre ha estat molt estudiada i, en general, es pensa que es coneix prou bé. El cas que ens ocupa, però, podria ser una excepció, ja que es va produir en un moment on, pel que sabem del Sol, no estava especialment actiu. Les mostres obtingudes del gel de fa 9.200 anys contenen mostres d’alguns isòtops radioactius, com el beril·li-10 o clor-36, que només es formen a causa de l’arribada de partícules còsmiques altament energètiques a la Terra i que, atrapats en el gel, han durat fins els nostres dies, com una càpsula del temps.

De fet, si a dia d’avui es produís una tempesta com aquella, les conseqüències per a la civilització humana serien terribles. A més dels talls d’electricitat i del dany que patirien els satèl·lits, que deixarien de funcionar, també tindria efectes molt greus en el trànsit aeri, provocant accidents. És per això que, malgrat que gairebé mai no hi pensem, cal tenir en compte aquest tipus d’esdeveniments per poder predir-los i protegir-nos-en en cas que tinguin lloc, ja que podrien eliminar de sobte la immensa majoria de ginys tecnològics del darrer segle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa