MonPlaneta
El Hubble aconsegueix imatges d’un “Anell d’Einstein”

El Telescopi Espacial Hubble ha captat imatges d’un espectacular “Anell d’Einstein” a milers de milions d’anys-llum de nosaltres. El fenomen rep el nom del físic alemany perquè va ser ell qui, abans que se n’hagués observat mai cap, va predir que la gravetat tenia la capacitat de vinclar fins i tot la llum. En aquest cas, l’anell el formen tres galàxies però que sembla que en siguin set, amb quatre imatges separades de les galàxies més llunyanes formant una mena d’anell al voltant de les altres.

La més llunyana d’aquestes galàxies és a 15.000 milions d’anys-llum de la Terra i, a tanta distància, hauria de ser impossible de veure. Les dues galàxies de davant, però, que són a 3.000 milions d’anys, desvien la llum i fan que la imatge aparegui a cinc llocs diferents, quatre a l’anell i un altre al centre, que no es pot observar directament però que les dades del telescopi han pogut detectar.

Einstein va predir aquest efecte el 1911, com a part de la Teoria General de la Relativitat que va presentar el 1915. Poc després, el 1919, el britànic Arthur Eddington va viatjar a l’illa de Principe durant un eclipsi solar i va comprovar que les estrelles del voltant del disc eclipsat apareixien desplaçades respecte el seu lloc habitual perquè la gravetat del Sol en desviava la llum. Fora d’aquest cas, l’efecte no va tenir cap altre exemple fins el 1979, quan un telescopi molt més modern i potent va observar-lo en un quàsar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa