MonPlaneta
Detecten un petit meteorit abans no caigui a la Terra
  • CA

Els sistema de detecció d’asteroides que ha posat en marxa la NASA amb col·laboració de la resta del planeta progressa adeqüadament amb l’avís d’aproximació d’una petita roca provinent de l’espai. Tot i que només feia uns dos metres d’amplada, l’alerta es va enviar hores abans que entrés a l’atmosfera.

Una xarxa perfectament funcional

Tot plegat va passar el passat 11 de març, segons ha informat la NASA a través d’un comunicat. Com és de suposar, la roca era massa petita com per suposar cap perill. L’important és que, normalment, aquests asteroides cauen sense que siguin detectats en aproximar-se a la Terra, i gràcies a aquest sistema s’ha pogut saber que venia i seguir-ne la trajectòria.

Com que era molt petit, només s’ha disposat de poques hores per observar-lo. Si fos un asteroide més gran, és clar, un que suposés una amenaça real per a la població de la Terra, s’hauria detectat moltíssim abans. Casos com el d’aquest darrer, però, anomenat 2022 EB5, són relativament freqüents: n’arriba un cada uns 10 mesos. Haver rebut un avís de la seva aproximació, doncs, és una mostra de la fiabilitat del projecte internacional de detecció d’asteroides.

Concretament, l’asteroide va ser detectat dues hores abans no caigués a la Terra per l’astrònom hongarès Krisztián Sarneczky, des de l’observatori de Piszkéstető. Va ser ell qui va indicar-ne la presència perquè, després, un sistema de la NASA fes servir les dades per calcular-ne la mida, la trajectòria i el perill que suposava.

Quan va veure que entraria a l’atmosfera terrestre, la NASA va assenyalar-lo a la seva pàgina de seguiment i va notificar els observadors d’objectes d’aquest tipus perquè s’hi poguessin fixar i aportessin més dades. Gràcies a aquesta prova en circumstàncies reals, s’ha pogut demostrar que el sistema i els seus models predictius podrien ser molt eficients i acurats a l’hora de veure venir l’impacte d’un asteroide més gran.

Recreació de la missió DART, que s'estavellarà contra un asteroide per desviar-lo | NASA
Recreació de la missió DART, que s’estavellarà contra un asteroide per desviar-lo | NASA

El gran projecte per desviar asteroides

El proper setembre tindrà lloc una prova molt relacionada amb aquesta xarxa de detecció: la missió DART de la NASA s’estavellarà contra un asteroide per mirar de canviar-ne la trajectòria. Aquest assaig, si té èxit, podria ser la primera passa per disposar d’un sistema de defensa de la Terra davant de l’amenaça d’impacte d’un asteroide gran i que pogués suposar un perill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa