MonPlaneta
Detecten una erupció gegantina a un forat negre supermassiu proper

Un equip d’astrònoms ha obtingut les imatges més completes que s’han aconseguit mai de les emissions de ràdio que provenen del forat negre supermassiu més proper que hi ha a la Terra, que s’escampa per vuit graus a la volta del cel, un espai equivalent a setze vegades l’amplada de la Lluna plena.

L’origen d’aquestes emissions és l’erupció del forat negre que hi ha al centre de la galàxia Centaure A, a aproximadament dotze milions d’anys-llum de nosaltres. A mesura que “s’alimenta” del gas i la pols que cauen cap a ell, el forat també emet raigs de material a velocitats properes a la de la llum, cosa que crea bombolles d’ones de ràdio que continuen creixent durant centenars de milions d’anys.

En aquest cas, el radiotelescopi Murchison, a Austràlia Occidental, ha estat l’encarregat de capturar aquestes emissions de ràdio i recollir-ne totes les dades possibles, que han estat publicades a la revista ‘Nature Astronomy’. Les observacions que s’havien fet fins ara no podien suportar la brillantor enorme d’aquestes ejeccions i, a més, els detalls del voltant de la galàxia es distorsionaven.

Una de les parts del radiotelescopi Murchison, a Austràlia | ICRAR

Gràcies als darrers avenços, però, aquests obstacles s’han pogut superar, i ara podem observar la radiogalàxia més propera a nosaltres, de què podem aprendre moltíssimes coses. En aquest cas els investigadors han pogut combinar les observacions de les ones de ràdio amb dades de tot l’espectre visible i també dels raigs X, per poder comprendre millor quins fenòmens físics s’amaguen darrere les erupcions descomunals d’aquests forats negres supermassius.

De fet, aquestes darreres observacions fins i tot podrien haver corroborat una teoria recent, anomenada CCA (“Accreció de Fred Caòtic”), que explica que, en un forat negre supermassiu, hi ha núvols de gas fred que es condensen i “plouen” cap a les regions centrals, alimentant-lo. Quan això passa, el forat reacciona emetent grans quantitats d’energia en forma de raigs de ràdio que afecten tot el que tenen al voltant. Gràcies a aquest darrer estudi, s’ha pogut demostrar l’existència d’aquest fenomen, fent una passa més cap a la comprensió d’un dels misteris més grans de l’univers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa