MonPlaneta
Descobreixen grans quantitats d’aigua a la vall més gran de Mart
  • CA

L’Agència Espacial Europea (ESA) va anunciar aquest dijous el descobriment de “quantitats significatives d’aigua” a la vall més gran de Mart. La troballa s’ha fet gràcies a l’ExoMars Trace Gas Orbites, un satèl·lit llançat el 2016 en una col·laboració entre l’ESA i Roscosmos, l’agència espacial russa.

L’aparell, que pot localitzar l’hidrogen en el primer metre sota la superfície marciana, ha detectat la presència d’aigua al Valles Marineris, una vall descomunal que no té comparació amb res que es pugui trobar al nostre planeta. El sorprenent és que, tot i que els casquets polars de Mart són plens de gel, aquesta regió és molt a prop de l’equador del planeta, on és molt més difícil que no s’evapori.

L’ExoMars ha recollit dades del Mart des de mitjans de 2018 i gràcies a ell es pot veure què hi ha a la zona més superficial del subsòl, cosa que no es podia fer fins aleshores. Gràcies a un dels seus instruments, es va localitzar una zona amb nivells molt grans d’hidrogen. Si tot ell es trobés formant molècules d’aigua, voldria dir que la regió, d’uns 40.000 quilòmetres quadrats, podria tenir fins a un 40% d’aigua en el primer metre sota terra.

El Valles Marineris de Mart | NASA
El Valles Marineris de Mart | NASA

La manera com tota aquesta aigua s’ha conservat és semblant al que passa amb el permagel de la Terra, on queda atrapada sota el sòl sec a causa de les temperatures fredes i constants. Tot i això, els científics es plantegen dues hipòtesis: o bé l’aigua està congelada o es troba unida a minerals subterranis. El més probable, però, és que sigui la primera opció, ja que els minerals detectats en aquella zona no tenen gaire capacitat de retenir aigua.

Tot i aquesta sorpresa, caldrà continuar investigant per conèixer més d’aquesta aigua. Tot i això, el fet que hi hagi aquests recursos disponibles i a tan poca distància de la superfície podria ser una ajuda crucial per a futures missions a Mart i, encara més, per a l’establiment de presència humana permanent al planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa