MonPlaneta
Biden vol que el 2023 la NASA tingui un pressupost sense precedents
  • CA

El govern dels Estats Units ha demanat que el pressupost per a la NASA el 2023 sigui de 26.000 milions de dòlars, una xifra sense precedents que té la intenció d’impulsar l’exploració de Mart. L’administrador de l’agència espacial nord-americana, Bill Nelson, ho va anunciar aquest dilluns, afirmant que “més que el número, l’estadística o el fet és el que la petició de pressupost del President representa”.

Aquest pressupost, continua el comunicat de la NASA en paraules del seu cap, reflecteix la “confiança” de l’Administració Biden en “la força de treball extraordinària” de l’agència i “una senyal de suport” per a les seves missions en el que ha definit com “una nova era d’exploracio i descoberta”.

El president dels Estats Units, Joe Biden | Wikimedia Commons
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha fet una gran aposta pel futur de la NASA | Wikimedia Commons

Fins la Lluna i més enllà

Segons la NASA, aquest pressupost permetria continuar invertint en el projecte Artemis, que vol dur la primera dona i la primera persona de color a la Lluna el 2025. A més, també ajudaria a aprofundir les investigacions en el canvi climàtic i en promoure la diversitat, la igualtat i la inclusivitat a l’interior de l’agència.

La cadena nord-americana CNN explica que la majoria del pressupost aniria destinat al programa Artemis, que no només vol arribar a la Lluna i aconseguir que hi hagi una presència humana de llarga durada sinó també ser una primera passa per dur les primeres persones a Mart. A més, però, es volen dedicar 7.600 milions de dòlars a l’exploració de l’espai profund i 4.700 milions al desenvolupament de nous sistemes d’exploració.

El maniquí que viatjarà amb la missió Artemis I | NASA
El maniquí de la missió Artemis I, la primera prova abans dels viatges amb humans | NASA

Punt d’inflexió

En paraules del mateix Nelson, la NASA vol “aplicar el que hem après vivint i operant a la Lluna i continuar cap al Sistema Solar”, amb la previsió de “caminar a Mart el 2040”. Tota una declaració d’intencions en un moment molt complicat per a l’exploració espacial mundial a causa de les tensions amb Rússia però que, en el cas dels Estats Units, sembla que ha servit com a revulsiu. A Europa, en canvi, continua la incertesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa