Cara oculta
La cara oculta de la Lluna vista pel satèl·lit Longjiang-2, amb la Terra a la cantonada inferior dreta | Longjiang-2

!--akiadsense-->

El vehicle d’exploració lunar xinès Yutu-2, que va arribar al nostre satèl·lit a bord de la nau Chang’e-4, ha descobert una substància estranya, acolorida i amb aparença gelatinosa, durant la seva exploració de la cara oculta de la Lluna. La troballa va produir-se durant el vuitè dia lunar de missió, que va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 7 d’agost, i va fer que els científics canviessin la planificació de les activitats de la sonda per centrar-se en mirar d’identificar aquell material tan estrany abans de tornar a les ordres que tenia des de bon principi.

El vehicle Yutu-2 va invertir la primera meitat del dia lunar 8 en transitar per una àrea de la cara oculta de la Lluna plena de petits cràters i, el passat 28 de juliol, era a punt de fer la seva “migdiada”, una reducció de l’activitat dels aparells per tal de garantir el seu funcionament malgrat les altes temperatures i les grans quantitats de radiació solar que es reben a les hores principals del dia lunar. En aquell moment, un membre de l’equip de la missió, que repassava les imatges obtingudes per la càmera principal del vehicle, va veure un petit cràter a l’interior del qual semblava que hi hagués un material amb un color i una aparença completament diferents de la resta de la superfície de la Lluna. A causa d’aquest descobriment, tant l’equip de conductors del vehicle com els científics lunars xinesos van decidir que, un cop acabada la “migdiada”, el Yutu-2 no continuaria cap a l’oest sinó que s’aproparia al cràter per investigar-lo.

Primera imatge de la cara oculta de la Lluna enviada per la sonda Chang’e 4 | Administració Espacial Nacional Xinesa

!--akiadsense-->

Així doncs, el vehicle es va apropar amb cautela al cràter i va examinar-lo, juntament amb els seus voltants, amb els dos espectròmetres amb què compta, un de llum visible i un altre de quasi-infraroigs. Aquest darrer instrument és el que va permetre als científics xinesos anunciar la descoberta del cràter més gran del Sistema Solar i la presència de roques del mantell de la Lluna a la seva superfície el passat mes de maig. De moment, però, les autoritats xineses no han revelat quins han estat els resultats de les observacions fetes sobre aquest material misteriós del qual, de moment, només en sabem que és gelatinós i d’un color estrany. Tot i això, una de les possibles teories és que sigui vidre fos originat per l’impacte de meteorits a la superfície lunar, tot i que no ho podrem saber del cert fins que la Xina no ho faci públic.

Pel que fa al vehicle, després d’aquestes observacions el seu vuitè dia lunar va acabar el passat 7 d’agost i es va tornar a despertar el dia 23. La seva missió durant el novè dia el durà a l’oest, on estava planejat que es dirigís abans d’haver de canviar els seus objectius per investigar la troballa inesperada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa