MonPlaneta
Estem vivint la dècada més càlida dels darrers dos segles
  • CA
| City Climate Change

El nostre planeta es troba al bell mig del què, probablement, seran els 10 anys més càlids d’ençà que es van començar a elaborar registres històrics de temperatura l’any 1850, segons afirmen científics de l’Agència Meteorològica del Regne Unit (Met Office). L’agència, segons avança la cadena pública britànica BBC a la seva pàgina web, calcula que, durant els propers cinc anys, les temperatures globals seran, com a mínim, 1ºC superiors a la mitjana preindustrial. A més, però, també hi ha la possibilitat que, en aquest mateix període de temps, visquem un any on les temperatures se situïn més d’1,5ºC per sobre.

Evolució de les anomalies de la temperatura mitjana anual a Catalunya entre 1950 i 2018 | Servei Meteorològic de Catalunya

Si s’arribessin a confirmar aquestes prediccions, considerades el moment de creuament d’una barrera crítica per al canvi climàtic, els anys entre 2014 i 2023 haurien estat els més càlids en més d’un segle i mig de registres de temperatures. El primer any on es va superar 1ºC d’increment de la mitjana anual respecte els nivells preindustrials va ser el 2015 però des d’aleshores, segons la Met Office, s’ha mantingut una mica per damunt o una mica per sota d’aquest valor, una tendència que sembla que continuarà durant els propers anys, augmentant ràpidament. És per això que hi ha la possibilitat que, abans de 2023, la mitjana global d’un any arribi a estar 1,5ºC més per sobre de la mitjana preindustrial, marcant la primera superació del límit marcat per l’Acord de París i els efectes el qual van ser explicats per un informe de Nacions Unides.

A l’informe en qüestió, s’afirmava que calia reduir enormement les emissions de diòxid de carboni per aconseguir evitar que, el 2030, se superés el límit d’1,5ºC. Ara, en canvi, la Met Office afirma que hi ha un 10% de probabilitats no només de superar-lo sinó de fer-ho durant els propers cinc anys, molt abans del què es pensava. Aquesta superació, però, seria només temporal, part de la possible fluctuació de les temperatures mitjanes. Tot i això, la possibilitat d’arribar-hi hauria de ser preocupant per sí mateixa i fer augmentar els esforços per contenir el canvi climàtic abans que sigui massa tard.

Fusió del gel de l’Antàrtida a causa de l’escalfament global | pxhere

Segons la Met Office, les temperatures entre 2019 i 2023 seran entre 1,03 i 1,57ºC superiors a la mitjana dels anys 1850-1900, afectant especialment àrees com l’Àrtic. Els científics confien en les seves prediccions ja que el seu darrer informe similar, de 2013, va preveure l’escalfament ràpid que s’ha pogut observar els darrers cinc anys, amb algunes previsions molt acurades. Les temperatures, però, no venen soles, i molts els esdeveniments climàtics extrems que es viuen arreu del món concorden amb un escenari de canvi climàtic que només tenim possibilitats de parar amb un esforç enorme i a escala global. Si no és així, només podem esperar que cada any faci més i més calor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa