MonPlaneta
Viure la natura fa els infants més feliços i més decidits a protegir el medi ambient
  • CA
La relació dels infants amb l’entorn natural té un gran número de beneficis per al seu desenvolupament com a persones | ASM

Els beneficis del contacte amb la natura en les persones han estat objecte d’estudi des de fa molts anys: l’exercici a l’aire lliure -en forma d’excursió, per exemple- fora dels entorns urbans té efectes positius per a la salut i de retruc per al nostre estat d’ànim, ja que ens permet alhora desconnectar de la nostra vida diària i passar una bona estona en un ambient tranquil, menys contaminat i molt més silenciós que no pas els pobles i ciutats on vivim la majoria. De fet, ja al 2015, un estudi publicat a la revista ‘Human Ecology Review’ afirmava que fer passejades per la natura fins i tot reduïa la probabilitat de tenir pensaments negatius.

La majoria de la recerca que s’havia fet fins ara en aquest sentit, però, tenia com a objectiu els adults, és per això que un equip de psicòlegs de l’Institut Tecnològic de Sonora i de la Universitat de Sonora, a Mèxic, va estudiar quin eren els efectes d’una relació íntima amb la natura en la felicitat i el desenvolupament dels valors dels infants. Els resultats, publicats a la revista ‘Frontiers in Psychology’, van més enllà del que ens podríem imaginar: els nens que se senten més connectats amb l’entorn natural no només són més feliços sinó que, a més, desenvolupen amb més força valors positius com ara l’altruisme i la creença en la igualtat de drets entre les persones.

| MútuaTerrassa

Els resultats d’aquest estudi es van obtenir a través d’una enquesta feta a tres centenars d’escolars d’entre nou i dotze anys. A través d’un questionari, es van avaluar tant la seva connexió amb la natura com algunes conductes sostenibles, valors positius i el seu grau de felicitat. Així és com els investigadors van arribar a la conclusió que aquells infants que se senten més a prop de la natura -reaccionant més positivament en veure animals o plantes o sentint sons de l’entorn natural- no només tenen molta més tendència a buscar el bé comú i molta més consciència mediambiental -reciclatge, reutilització, estalvi d’aigua- sinó que també creuen més en la igualtat entre les persones i, per acabar, també són més feliços.

Conèixer la natura, doncs, sembla que continua sent la millor manera d’aprendre a respectar-la però, a més, també ajuda els infants a adquirir altres valors positius i que els seran molt útils, com a adults del futur, per enfrontar-se als reptes que els esperen quan siguin grans, a ser millors persones i qui sap si a, entre tots, fer una contribució decisiva per millorar el món que els deixaran els seus pares.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa