Viure la natura fa els infants més feliços i més decidits a protegir el medi ambient

La connexió amb l'entorn natural també està relacionada amb conductes com ara l'altruisme i la creença en la igualtat de drets entre totes les persones, segons afirma un estudi

La relació dels infants amb l’entorn natural té un gran número de beneficis per al seu desenvolupament com a persones | ASM

Els beneficis del contacte amb la natura en les persones han estat objecte d’estudi des de fa molts anys: l’exercici a l’aire lliure -en forma d’excursió, per exemple- fora dels entorns urbans té efectes positius per a la salut i de retruc per al nostre estat d’ànim, ja que ens permet alhora desconnectar de la nostra vida diària i passar una bona estona en un ambient tranquil, menys contaminat i molt més silenciós que no pas els pobles i ciutats on vivim la majoria. De fet, ja al 2015, un estudi publicat a la revista ‘Human Ecology Review’ afirmava que fer passejades per la natura fins i tot reduïa la probabilitat de tenir pensaments negatius.

La majoria de la recerca que s’havia fet fins ara en aquest sentit, però, tenia com a objectiu els adults, és per això que un equip de psicòlegs de l’Institut Tecnològic de Sonora i de la Universitat de Sonora, a Mèxic, va estudiar quin eren els efectes d’una relació íntima amb la natura en la felicitat i el desenvolupament dels valors dels infants. Els resultats, publicats a la revista ‘Frontiers in Psychology’, van més enllà del que ens podríem imaginar: els nens que se senten més connectats amb l’entorn natural no només són més feliços sinó que, a més, desenvolupen amb més força valors positius com ara l’altruisme i la creença en la igualtat de drets entre les persones.

Viatge amb nens a la muntanya

| MútuaTerrassa

Els resultats d’aquest estudi es van obtenir a través d’una enquesta feta a tres centenars d’escolars d’entre nou i dotze anys. A través d’un questionari, es van avaluar tant la seva connexió amb la natura com algunes conductes sostenibles, valors positius i el seu grau de felicitat. Així és com els investigadors van arribar a la conclusió que aquells infants que se senten més a prop de la natura -reaccionant més positivament en veure animals o plantes o sentint sons de l’entorn natural- no només tenen molta més tendència a buscar el bé comú i molta més consciència mediambiental -reciclatge, reutilització, estalvi d’aigua- sinó que també creuen més en la igualtat entre les persones i, per acabar, també són més feliços.

Conèixer la natura, doncs, sembla que continua sent la millor manera d’aprendre a respectar-la però, a més, també ajuda els infants a adquirir altres valors positius i que els seran molt útils, com a adults del futur, per enfrontar-se als reptes que els esperen quan siguin grans, a ser millors persones i qui sap si a, entre tots, fer una contribució decisiva per millorar el món que els deixaran els seus pares.

Nou comentari