MonPlaneta
El virus del refredat comú pot expulsar el coronavirus del nostre cos
  • CA

El rinovirus responsable de la majoria de refredats comuns pot vèncer el coronavirus responsable de la Covid-19 en una batalla per ser l’organisme que infecta el nostre cos. Així ho explica un article publicat a la revista ‘Journal of Infection Diseases’ i elaborat per un equip de científics de la Universitat de Glasgow, a Escòcia. Tot i que els beneficis d’agafar un refredat comú poden ser de curta durada i tenen una utilitat molt relativa a l’hora de combatre la pandèmia, podria haver evitat moltes infeccions per Covid-19 i jugar un paper en l’eliminació de la malaltia.

Aquest descobriment està molt relacionat amb el comportament de cada virus, que actua diferent en relació als altres patògens. Si alguns permeten que hi hagi múltiples infeccions simultànies, altres, com el de la grip, gairebé sempre “treballen sols”. Per saber com funcionava en el cas del SARS-CoV-2, els científics del Centre de Recerva en Virus de la universitat escocesa van fer servir una reproducció dels teixits de les nostres vies respiratòries, feta del mateix tipus de cèl·lules, i la van infectar alhora amb el coronavirus i amb el rinovirus responsable del refredat comú, una de les infeccions més esteses del món. Així va ser com es van adonar que, si l’alliberament dels dos virus es feia alhora, el del refredat comú és l’únic que es reprodueix i infecta els teixits, però no només això: si el rinovirus entra a l’organisme 24 hores abans, el coronavirus tampoc té res a fer i, si és el SARS-CoV-2 el que té un avantatge d’un dia, l’arribada del virus del refredat comú l’expulsa del cos.

En conseqüència, tècnicament, si tota la població de la Terra agafés un refredat alhora, el coronavirus podria arribar a desaparèixer perquè no tindria cap hoste humà que infectar, un fet que pot semblar sorprenent però que no és la primera vegada que es veu. Els investigadors de Glasgow van continuar fent altres experiments per comprovar com funcionava exactament aquest procés d’expulsió del coronavirus. Segons sembla, la resposta immunològica que genera la infecció pel refredat comú aconsegueix que el SARS-CoV-2 no pugui multiplicar-se i, en conseqüència, acaba sent eliminat de l’organisme que volia infectar.

Com és de suposar, la fi del refredat comú torna a deixar el cos exposat a emmalaltir de Covid-19, però aquest descobriment continua sent rellevant. La solució, però, no deixa de ser una campanya de vacunació a nivell mundial que, a ritmes i amb criteris diferents segons el país, a la llarga hauria d’anar reduïnt les infeccions i acabar, si més no en les proporcions que hem vist durant el darrer any, amb els casos de Covid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa