El projecte “Vinyes x Calor” ha demostrat la viabilitat del Cercle Virtuós de les Vinyes (VVC) com a estratègia local per a mitigar el canvi climàtic contribuint a assolir els objectius de reducció de gasos de l’efecte hivernacle. Aquest projecte compta amb tots els actors públics i privats locals que garanteixen la rendibilitat de la poda de les vinyes per a generar calor i fred.

Amb el treball que s’ha fet durant els últims 3 anys, s’ha garantit el subministrament renovable de les vergues de les restes de la poda de la vinya per alimentar les calderes que, gràcies al projecte, hi ha en funcionament actualment. Avui en dia, s’alimenta d’energia tèrmica les Caves Vilarnau i els edificis públics (l’arxiu municipal, l’escola bressol, la llar d’avis) situats al barri de la Girada de Vilafranca del Penedès. Així, Caves Vilarnau ha passat de consumir 25.000 litres de gasoil a 0 gràcies a la caldera de biomassa. En conseqüència, les emissions de CO2 de les caves s’han reduït 78 tones.

Aquest projecte ha valgut a l’Ajuntament de Vilafranca el premi Ciudad Sostenible en la categoria de residus en la 15ena edició de 2017. A l’any 2002, la Fundació Fòrum Ambiental, amb el recolzament de la Fira de Barcelona, va crear els Premios Ciudad Sostenible com a reconeixement a l’esforç dels municipis al desenvolupament sostenible.

Tot i que la subvenció pública finalitza aquest 2017, el projecte “Vinyes x Calor” vol mantenir-se un cop acabi l’aportació de fons europeus, segons informava el mateix INNOVI a través de la seva web.

Aquest és el vídeo final del projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa