MonPlaneta
Vint empreses són responsables de més de la meitat de plàstics d’un sol ús del món
  • CA

Una vintena de companyies són a l’origen de més de la meitat dels plàstics d’un sol ús que es produeixen i es llencen cada any arreu del món. Això afirma un estudi dut a terme per la fundació Minderoo, una organització filantròpica australiana amb oficines arreu del món que ha analitzat la xarxa de producció de plàstic i quines empreses hi ha a darrere, partint de més de 1.000 fàbriques dels polímers necessaris per a fer aquests productes d’usar i llençar.

Com és ben sabut, cada any es llencen milers i milers de milions d’ampolles de plàstic, envoltoris de menjar, bosses de plàstic, palletes i tot tipus d’objectes de plàstic d’un sol ús, malgrat els esforços tant de legisladors com d’empreses de tot el planeta per limitar-ne i, fins i tot, eliminar-ne l’ús. L’informe de Minderoo assenyala 20 empreses petroquímiques com la font del 55% de totes aquestes deixalles, entre les quals hi ha ExxonMobil, Dow, Sinopec, Saudi Aramco, PetroChina, Lotte Chemical o Total, entre d’altres. La llista completa inclou un centenar de companyies, amb l’espanyola Repsol al número 42, amb una contribució del 0,6% al total de plàstics d’un sol ús del món en comparació amb el 5,9% d’Exxon. A l’hora de mirar la propietat d’aquestes empreses, el sorprenent és que el 30% del sector pertany a estats, amb Aràbia Saudita, la Xina i els Emirats Àrabs Units al capdavant. D’altra banda, l’estudi també assenyala quins països generen més plàstics d’un sol ús: la Xina, els Estats Units, l’Índia, el Japó i el Regne Unit, en una llista que, si s’endreça en generació per càpita, encapçalen Austràlia i els Estats Units mentre el Regne Unit passa de la cinquena a la quarta posició.

Pous de petroli | D.P.
Pous de petroli | D.P.

L’augment de la demanda de plàstics que hi ha hagut durant els darrers temps correspon, molt probablement, a la necessitat de mascaretes, guants i altres equips de protecció i mèdics, causada per la pandèmia de Covid-19. No obstant això, aquest estudi ha decidit no mirar els efectes mediambientals dels plàstics, que ja són prou coneguts, ni tampoc en qui utilitza productes de plàstic d’un sol ús en la seva activitat diària sinó el flux del plàstic a la cadena de subministrament, començant per qui fabrica els ingredients bàsics d’aquests productes: els polímers, fabricats a través de processar combustibles fòssils. Sabent, com se sap ara, que la majoria de plàstics provenen de només 20 empreses, tant els inversors com els governs tenen molta més informació a l’hora de pressionar-les perquè facin més sostenible la seva activitat, en comptes de carregar la responsabilitat als consumidors. I seria un bon moment: segons l’informe, s’espera que la producció de plàstics creixi un 30% els propers cinc anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa