MonPlaneta
Vilafranca del Penedès, Premi “Ciudad Sostenible” en categoria de residus
Imatge de Vilafranca del Penedès des de les vinyes | TurismeVilafranca.com

L’Auditori del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient acull aquest dijous l’acte de lliurament dels Premis Ciudad Sostenible, que durant 14 anys consecutius atorga la fundació Fòrum Ambiental amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i la col·laboració d’Ecoembes, en reconeixement a municipis i ens locals supramunicipals de l’Estat espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions adreçades a potenciar la sostenibilitat.

Enguany, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha resultat guanyador en la categoria de gestió de residus amb el projecte de valorització energètica dels residus de poda de les vinyes com a biomassa, per a la generació d’energia i reducció de l’ús de consums fòssils.

El projecte vilafranquí es basa en la transformació de l’energia continguda en el recurs local de biomassa sòlida, la biomassa resultant de la poda dels ceps, per obtenir-ne energia calorífica i de refrigeració (energia tèrmica). Actualment aquesta biomassa majoritàriament es crema sense cap aprofitament energètic, tractant-la com un residu.

L’objectiu del projecte és promoure l’aprofitament d’aquesta biomassasobrant per generar bioenergia de manera descentralitzada i propera, reduint les emissions de CO2, abaratint la factura de l’energia i generant llocs de treball.

Els participants del projecte són l’Ajuntament de Vilafranca, (coordinador), COVIDES, cooperativa vitivinícola (garanteixen el subministrament de la biomassa); NOUVERD, cooperativa d’iniciativa social- Centre especial de treball (gestors de la biomassa); I INNOVI, clúster de les empreses del vi i el cava (consumidors de la biomassa).

El projecte és una estratègia local per mitigar els efectes del canvi climàtic alhora que permet a les empreses del sector del vi i del cava ser més competitives contribuint a aconseguir una àrea econòmica baixa en emissions de carboni i alta en valor afegit al territori de la DO Penedès.

El projecte LIFE+ pretén demostrar el funcionament del cercle de la biomassa, amb proves pilot almenys a dos cellers i a 1 zona d’equipaments públics de Vilafranca del Penedès. Es va iniciar el juny de 2014 i va finalitzar el novembre de 2016.

El pressupost global era de 1.296.842 euros, dels quals 1.045.519 són elegibles i 518.473 euros seran subvencionats per la Comissió Europea.

El jurat qualificador d’aquest any ha estat composat per les següents entitats i institucions: Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Generalitat Valenciana, Junta d’Andalucia, Govern de Canarias, Ajuntament de Madrid, Ajuntament de Barcelona, Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l’Ajuntament de Mutxamel (Alacant), guanyador en la categoria de “Ciutat Sostenible” de l’edició anterior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa