MonPlaneta
[VÍDEO] Homenatge a Margalef a la Universitat Catalana d’Estiu
Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans ha protagonitzat l'homenatge a Ramon Margalef
Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans ha protagonitzat l’homenatge a Ramon Margalef | Josep Maria Montaner

!--akiadsense-->

Nou acte d’homenatge a Ramon Margalef a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (El Conflent). De fet, n’és el segon perquè a l’edició de la UCE a Manresa del passat juliol també se li va retre un record. Aquest migdia, el president de l’Institut d’Estudis Catalans Joandomènec Ros n’ha recordat la seva figura que ha descrit com un insigne ecòleg. De fet, el títol de la conferència ha estat una glossa titulada Ramon Margalef, el gran científic català. Ros ha volgut posar en valor una figura única que va insistir en el valor de la universitat com un lloc estimulant i propici al diàleg.

La UCE ha aprofitat que el passat 16 de maig es van complir cent anys del naixement de Margalef, el científic català de més prestigi internacional. Tot i que la guerra va retardar el seu accés a la Universitat, fou membre de la lleva del Biberó, ja abans de la graduació ja s’havia donat a conèixer amb les primeres publicacions, que van posar de manifest la seva capacitat.

El 1967 va esdevenir el primer catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona, el primer centre de l’Estat espanyol amb un departament específic. Els treballs de Margalef sobre dinàmica del fitoplàncton marí dels anys seixanta i setanta es van anticipar diverses dècades, segons va reconèixer la National Science Foundation el 1998. La Generalitat de Catalunya li va concedir la Medalla d’Or de la Generalitat l’any 2003.

Podeu recuperar la conferència en aquest vídeo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa