MonPlaneta
Viatjar a Mart podria causar problemes d’aprenentatge i presa de decisions i ansietat
  • CA
El planeta Mart | xx

Una nau fent un viatge d’una distància tan relativament gran com la que separa el nostre planeta de Mart seria bombardejada constantment per dosis baixes de radiació ionitzant. Això, segons afirma un nou estudi fet amb ratolins, podria produir problemes d’aprenentatge, de memòria i també ansietat. El treball, publicat a la revista científica ‘eNeuro’, partia de la base que les investigacions fetes fins aleshores havien fet servir temps d’exposició més baixos amb nivells de radiació més alts, cosa que, afirmaven els científics, podia no servir per reflectir correctament les condicions que podrien viure els astronautes a l’espai i, per tant, tampoc les seves possibles consqüències.

Els resultats obtinguts en aquests experiments, però, mostren que una dosi de radiació d’1 mGy/dia durant un període de sis mesos provoca efectes neurocognitius adversos molt semblants als que s’havien aconseguit en estudis anteriors fent servir dosis unes 400 vegades més grans durant temps més curts. En els ratolins fets servir als experiments, aquests efectes es van expressar en forma de problemes al còrtex prefrontal i a l’hipocamp, a més de conductes relacionades amb l’ansietat, cosa que va fer pensar als científics que l’amígdala cerebral també podria haver quedat afectada. En traslladar els resultats als humans, els científics arriben a la conclusió que un de cada cinc astronautes patiria ansietat, un de cada tres tindria problemes de memòria i a tots ells els costaria prendre decisions, una capacitat molt important tenint en compte que, a Mart, les comunicacions amb la Terra triguen vint minuts a arribar.

Model d’una nau Orion | NASA

Així doncs, aquesta investigació posa de manifest la necessitat de prendre mesures que protegeixin els astronautes durant aquests viatges ja que, per la naturalesa de la seva missió, els efectes de la radiació podrien posar-la en greu perill. A diferència dels habitants de l’Estació Espacial Internacional, que estan protegits de la radiació perquè són a una òrbita baixa de la Terra, un cop abandonada aquesta protecció l’exposició a la radiació es multiplica. Actualment, la NASA està treballant en millores als escuts dels vehicles espacials i també, juntament amb altres equips, en contramesures farmacològiques que també evitin els efectes nocius de la radiació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa