MonPlaneta
Els veterinaris asseguren que el coronavirus muta “de forma lenta” i no més virulenta

Els veterinaris han assegurat que el coronavirus muta “de forma lenta i no més virulenta”. Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), han reconegut que en els darrers mesos s’han detectat mutacions del SARS-CoV-2 per exemple en visons però han assegurat que les variacions no són sempre sinònim de més capacitat de transmissió o de més virulència. També han negat que els porcs siguin susceptibles al SARS-CoV-2. EL president del CCVC, Ricard Parès, ha reconegut que la situació és “inèdita i totalment desconeguda” però ha fet una crida a la calma i ha apuntat que la pandèmia de la covid-19 “afecta els humans i els animals són una víctima col·lateral de la situació”.

En base a la informació facilitada pel veterinari expert en coronavirus i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ricard Parès, el CCVC ha assegurat que les noves variants del virus no afectarien més a la salut del que s’ha vist fins ara. Ha afegit que la major part d’aquestes tendeixen a ser “pràcticament insignificants” i que sí que es coneix una variació en l’aminoàcid 614 que ha fet que es transmeti més ràpid però no que sigui més virulent. “Els coronavirus no es caracteritzen per ser especialment ràpids a l’hora de mutar comparant-ho amb altres virus”, ha apuntat.

Pel que fa als visons sacrificats a Dinamarca, els veterinaris han assegurat que se sap que es van contagiar de persones, es van infectar entre ells i es podrien convertir en un reservori del virus que afectés altra gent. A més, en aquest cas s’havien detectat quatre mutacions dins del que seria el gen que codifica per la proteïna S, que és la de l’espícula i la que s’està fent servir per generar immunitat enfront el virus. És a dir, és la proteïna en la qual es basen els productes vacunals i per això preocupa més. Aquesta mutació es va trobar primer en visons i després en persones, però els veterinaris alerten que és difícil tenir la certesa que la mutació es va generar en els animals. D’altra banda, han apuntat que les vacunes que s’estan desenvolupant per aplicar a les persones haurien de ser suficients, a priori, per ser utilitzades també en animals.

Per últim, han recordat que s’han de prendre les mesures d’higiene bàsiques i d’un cert distanciament amb els animals que s’han recomanat des de l’inici. En el cas que una persona tingui símptomes, la recomanació és que no tingui contacte amb la seva mascota i si es tracta d’un treballador d’una granja hauria de no anar a la feina per evitar exposar els animals al virus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa