MonPlaneta
Els veïns de l’Encarnació, a Gràcia, defensen l’expropiació de l’alzina i les casetes
  • CA
La façana de les casetes centenàries del carrer Encarnació | D.C.

L’expropiació total de la finca que acull l’alzina bicentenària i les casetes del carrer Encarnació 13, 15 i 17 és l’opció per la qual es van inclinar els membres del col·lectiu Salvem l’Alzina i les casetes d’Encarnació del barri de Gràcia en l’assemblea que van celebrar divendres 18 de gener, després de l’anunci de l’Ajuntament que la catalogació històrica de l’arbre permetria salvar també els edificis.

Aquesta va ser la resposta inicial del col·lectiu a les dues propostes que l’Ajuntament, a través de Eloi Badia, el regidor del Districte, va posar sobre la taula en la reunió que van mantenir el 17 de gener. La primera opció, oferta pels propietaris, Encarnació Invest S. L., conservaria la façana de les cases i l’alzina, l’entorn immediat de la qual, sense ser públic, estaria obert al veïnat. Però manté l’operació especulativa, a la qual sempre s’ha oposat el col·lectiu, i l’ús privat de gran part de l’espai. La segona és l’expropiació de tota la parcel·la. En aquest cas, l’Ajuntament diu que, a més d’equipaments per al barri, també caldria fer-hi habitatge social.

El col·lectiu Salvem l’Alzina rebutja les pretensions de tots dos projectes perquè un d’ells manté la propietat privada i perquè inclouen la construcció d’habitatges en detriment del jardí, el que no vol dir que estigui en contra de l’habitatge social. El col·lectiu considera que Gràcia té una manca important tant d’espai verd com d’equipaments públics, especialment per a infants i gent gran. De moment i fins que no s’avanci més en el procés -la possible revocació de la llicència d’obres gràcies a la catalogació de l’alzina bicentenària-, els veïns estudiaran en properes assemblees els usos que l’espai podria tenir i la manera d’impulsar l’expropiació. Segons l’Ajuntament, la revocació de la llicència d’obres no implica la revocació de la llicència d’enderrocament. És a dir, diu que els propietaris podrien enderrocar les cases fins i tot si se’ls suspengués definitivament la llicència d’obres. Els advocats del col·lectiu Salvem l’Alzina discrepen.

Després de la contractació dels advocats de Nuñez i Navarro per part de la propietat, Encarnació Invest S. L., i de la denúncia d’ocupació de propietat privada que aquests han interposat davant dels Mossos, els membres del col·lectiu Salvem l’Alzina temen que pugui haver-hi algun intent de desallotjament de la finca. Raó per la qual es preparen per a una nova etapa d’acció intensa, ja que “els estudis i accions jurídics ajuden en la defensa dels nostres interessos, però és sobretot la pressió veïnal la que pot aconseguir salvar l’alzina i les casetes, que encara no estan fora de perill”, afirmen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa