MonPlaneta
Els vehicles autònoms seran beneficiosos per a la salut si són elèctrics i compartits
| Europa Press

!--akiadsense-->

Un nou estudi indica que els cotxes autònoms podrien afavorir la salut pública si la seva implementació promou vehicles elèctrics i d’ús compartit. L’estudi publicat a l’Annual Review of Public Health analitza els potencials riscos i beneficis dels vehicles autònoms en la salut pública. A més dels beneficis associats amb la seguretat viària, els vehicles autònoms implementats com a vehicles elèctrics, en un format de viatge compartit, i integrats amb el transport públic, les i els ciclistes i vianants poden beneficiar la salut. Aquestes característiques podrien promoure l’activitat física, disminuir la contaminació atmosfèrica i acústica, i proporcionar més espai públic per donar suport a un disseny urbà saludable.

El treball, on ha participat l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), també adverteix que els vehicles autònoms també podrien tenir riscos per a la salut si s’implementen per a un ús individual i amb motors de combustible fòssil, ja que això augmentaria el trànsit motoritzat, fet que provocaria més sedentarisme i pitjor qualitat de l’aire. S’espera que l’any 2020 el 5% de les vendes d’automòbils siguin de vehicles autònoms, xifra que podria augmentar fins el 40% el 2030. La “tecnologia autònoma” es refereix a la que té la capacitat de conduir un vehicle sense necessitat d’un control físic actiu o monitoratge per part d’una persona. Es classifiquen segons el seu nivell d’autonomia, on el nivell “0” és aquell en el qual la persona conductora controla completament l’entorn de conducció, fins el nivell “5” d’autonomia on el vehicle té un sistema de conducció automatitzat complet.

A partir de recerques ja publicades, l’estudi sintetitza i identifica els possibles impactes directes i indirectes que aquests vehicles podrien tenir sobre la salut de la població i recull un seguit de recomanacions per les administracions públiques, professionals de la salut i investigadors de camp. Els vehicles totalment automatitzats podrien reduir el nombre d’accidents de trànsit. Si el 90% dels automòbils dels Estats Units fossin autònoms, es podrien salvar aproximadament 25.000 vides cada any, amb un estalvi econòmic anual estimat de més de 200 mil milions de dòlars, segons indica un dels estudis recollits en el treball.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa