MonPlaneta
Vall d’Hebron inicia l’assaig clínic de la vacuna de la Covid-19 de Janssen
La vacuna de la covid-19 a la Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d'Hebron
La vacuna de la covid-19 a la Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d’Hebron | ACN

Vall d’Hebron ha començat aquesta setmana a reclutar voluntaris per participar en l’assaig clínic en fase III de la vacuna contra la covid-19 de la farmacèutica Janssen (Johnson & Johnson). Es tracta del primer assaig d’aquestes característiques que s’ha autoritzat a l’estat espanyol i en els propers dies el Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron administrarà la vacuna als primers voluntaris, que en rebran dues dosis amb 57 dies de diferència i a qui es farà un seguiment de dos anys. La vacuna no conté el virus viu, sinó que utilitza una proteïna artificial del virus perquè l’organisme generi anticossos. Està basada en una tecnologia sòlidament documentada amb un adenovirus recombinant no replicatiu que actua com a vector per generar una resposta immunològica davant d’una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S (spike). Aquesta proteïna és la que utilitza el virus per unir-se a les cèl·lules de la persona i de fet, és la que li dona la forma de corona.

Un voluntari participant a l'assaig clínic de la vacuna de la covid-19 de Janssen a la Vall d'Hebron
Un voluntari participant a l’assaig clínic de la vacuna de la covid-19 de Janssen a la Vall d’Hebron | ACN

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va autoritzar el novembre l’assaig ENSEMBLE 2 per avaluar l’eficàcia i la seguretat d’aquesta vacuna, tant en voluntaris sans com en participants amb malalties concomitants que s’associen a un major risc d’una covid-19 greu. L’assaig inclourà fins a 30.000 voluntaris de nou països. Juntament amb l’Hospital Vall d’Hebron, hi participen altres hospitals de Catalunya, que són l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Quirónsalud de Barcelona. De l’Estat, també hi participen l’Hospital de La Princesa, l’Hospital La Paz, l’Hospital Quirónsalud de Madrid i la Clínica Universidad de Navarra. Per participar en l’estudi, el requisit indispensable és tenir més de 18 anys. No hi poden participar persones immunodeprimides per una malaltia de base o bé en tractament amb medicaments immunosupressors; dones embarassades o amb probabilitat d’embaràs en els dos anys vinents; persones amb antecedents d’anafilàxia o reaccions adverses greus a les vacunes i persones que ja participin en altres assaigs clínics.

Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d'Hebron
Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d’Hebron | ACN

Es tracta d’un estudi randomitzat, doble cec i controlat amb placebo. Això vol dir, que de manera aleatòria, a la meitat dels participants se’ls administra la vacuna i a l’altra meitat el placebo emmascarat, de tal manera que ni el personal sanitari ni el voluntari poden identificar què s’està administrant. Durant tot l’assaig, es durà a terme un monitoratge estret de tots els voluntaris i una identificació de tots els casos de covid-19 que es vagin produint. Això permetrà dur a terme anàlisis preliminars amb dades intermèdies. Amb tot, caldrà esperar que l’assaig clínic hagi finalitzat per analitzar totes les dades i extreure conclusions finals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa