MonPlaneta
Les Vagues Mundials pel Clima tornen als carrers els propers 20 i 27 de setembre
Manifestació a París durant la Vaga pel Clima del febrer de 2019
Manifestació a París durant la Vaga pel Clima del febrer de 2019 | Fridays for Future

!--akiadsense-->

Casa nostra està en flames. La crisi climàtica és una emergència però no actuem com si ho fos. Gent d’arreu del món està en perill si permetem que les companyies de petroli, carbó i gas continuïn afegint combustible al foc”. Aquest és un dels principis fonamentals que guien el moviment Fridays for Future, que fa una crida a la participació d’estudiants i adults de tot el món a dues noves Vagues Mundials pel Clima els propers dies 20 i 27 de setembre. Per al col·lectiu, “ens enfrontem a un ensorrament climàtic devastador i ens acostem a punts d’inflexió perillosos”. És per això que, consideren, cal tornar a sortir al carrer aprofitant la celebració de la Cimera del Clima de les Nacions Unides que tindrà lloc a Nova York el proper dia 23, per “mostrar als nostres polítics que fer com si res ja no és una opció”.

Segons afirmen els organitzadors d’aquestes vagues, ja hi ha grups a més de 150 països que s’han unit a la convocatòria organitzant actes per tot el planeta, una convocatòria que vol apel·lar no només a estudiants sinó a absolutament tota la població mundial: “tothom és necessari per interrompre el ‘business as usual’: d’estrelles dels esports, actors i mestres a treballadors de la indústria alimentària, psicòlegs, repartidors i tot el que queda enmig”. Pel que fa als actes, seran de naturalesa molt diversa, de manifestacions als carrers a protestes a nous oleoductes, mines o davant dels bancs que els donen el finançament necessari perquè continuïn funcionant. “L’escalfament del nostre planeta ja està fent mal a milions de persones. Si no actuem ara per canviar de manera ràpida i justa dels combustibles fòssils a accés a energia 100% renovable per a tothom, la injustícia de la crisi climàtica només anirà a pitjor”, afirmen els estudiants.

Protesta a les Filipines durant la Vaga Mundial pel Clima del febrer de 2019
Protesta a les Filipines durant la Vaga Mundial pel Clima del febrer de 2019 | Fridays for Future

!--akiadsense-->

Els estudiants són conscients que aquestes vagues, per sí soles, no aturaran la crisi climàtica, però asseguren que poden ajudar a “demostrar que la gent ja no vol continuar com fins ara” i ser un element de pressió perquè la classe política posi en marxa una resposta “basada en els drets humans, la igualtat i la justícia”. Això és, justament, el que volen que siguin aquestes properes vagues: l’inici d’una “gran onada d’acció i ambició renovada arreu del món”. És per això que han fet extensiva la seva crida als adults, esperant que sindicats i ONGs amb principis ambientalistes i defensors de la justícia social s’hi uneixin. “La nostra major esperança és simplement mostrar que els qui treballen en aquesta risi tenen el suport de miions d’ésser humans que senten una por creixent sobre l’emergència climàtica” en un moment en què, recorden, “la nostra finestra per a una acció climàtica efectiva s’està tancant ràpidament”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa