MonPlaneta
La vacuna antigripal podria tenir efectes beneficiosos encara que no eviti la malaltia
No tothom s'ha de vacunar contra la grip

!--akiadsense-->

Quan la vacunació antigripal és ineficaç per prevenir la grip, encara podria tenir un efecte addicional disminuint la severitat de la malaltia, segons un estudi epidemiològic en què han participat membres del Grup de Recerca en Epidemiologia, Prevenció i Control de Malalties Transmissibles de la UB —liderat per la catedràtica Àngela Domínguez, del Departament de Medicina— i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), de l’Institut de Salut Carlos III. En el treball, publicat a la revista científica Eurosurveillance, també hi han participat investigadors de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Menys morts i ingressos a l’UCI

Cada any, entre un 5 i un 20 % de la població mundial es contagia del virus de la grip, que produeix entre tres i cinc milions de casos greus i entre 300.000 i 500.000 morts a tot el món. El nou estudi ha analitzat l’efectivitat de la vacunació antigripal per reduir els efectes més greus de la grip: l’ingrés en unitats de cures intensives (UCI) o la mort dels pacients en què la vacuna no havia evitat la infecció. Per fer-ho s’han estudiat tots els casos greus de grip ingressats a dotze hospitals de Catalunya entre les temporades gripals del 2010-2011 i el 2015-2016, un període en què van ser hospitalitzats 1.727 pacients de més de divuit anys, 591 dels quals van ingressar a l’UCI i 223 van morir.

Els resultats mostren que, entre els que van requerir ingrés a l’UCI o van morir, la vacunació va ser menys freqüent (21,2 % dels casos) que en la resta de pacients amb simptomatologia més benigna, dels quals se n’havia vacunat el 29,7 %. D’aquesta manera, l’efectivitat de la vacunació antigripal per prevenir l’ingrés a l’UCI o la mort del total dels hospitalitzats amb grip va ser del 23 % i, en concret, en el grup dels més grans de 65, del 44 %. «A aquests percentatges caldria afegir l’efectivitat de la vacuna per prevenir la grip. Aquestes dades reforcen la necessitat de vacunació antigripal cada temporada per a totes les persones que tenen més probabilitat de presentar formes greus de grip, com són els més grans de 65 anys, i en persones amb altres malalties subjacents, en les quals la vacunació antigripal sovint no és suficient per prevenir la infecció», afirmen els autors.

En l’estudi els investigadors assenyalen que una possible explicació dels resultats seria el paper que hi té el sistema immunitari. «Les persones prèviament infectades pel virus, o que van rebre vacunes antigripals, podrien obtenir beneficis, almenys en part, de la memòria creuada preexistent dels limfòcits T citotòxics, que reduiria la gravetat de la infecció, fins i tot en absència d’anticossos protectors», conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa