MonPlaneta
La Universitat de Florida i Greenpeace documenten la “invasió” de microplàstics al Triangle de les Bermudes
  • CA
El mar dels Sargassos | Wikimedia Commons

L’organització ecologista Greenpeace comença aquest dimarts la seva expedició pel mar dels Sargassos, en ple Triangle de les Bermudes, per estudiar l’impacte dels plàstics i els microplàstics a la vida marina i la importància de protegir aquest ecosistema únic a través d’un nou Tractat Global dels Oceans com el que es negocia ara mateix a les Nacions Unides. Aquesta expedició és el tercer tram de l’operació “De Pol a Pol”, la més ambiciosa de la història de Greenpeace, que vol documentar les principals amenaces que afecten les aigües internacionals.

“L’únic mar sense fronteres, el mar dels Sargassos, ha estat sempre font de misteri i mitologia, en ple Triangle de les Bermudes. Avui aquestes aigües ens continuen desafiant amb preguntes que podrien afectar el futur de totes les persones: està provocant la nostra dependència dels plàstics d’un sol ús la transformació d’aquesta àrea vital per a la cria de tortugues marines i convertint-la en una trampa mortal? Esperem que els resultats de les nostres investigacions aportin llum a la salut d’aquest ecosistema únic”, assenyala Celia Ojeda, doctora en Biologia Marina i portaveu del buc ‘Esperança’ de Greenpeace. Ojeda forma part de l’equi científic que, juntament amb dues investigadores de la Universitat de Florida (Estats Units) analitzarà la importància vital de l’icònic ecosistema dels sargassos, les algues que donen nom al mar i que fan de viver i llar de les tortugues marines juvenils.

Nerine Constant, investigadora de l’Archie Carr Center for Sea Turtle Research, explica que “l’anàlisi de les temperatures de les concentracions de sargassos ajudarà a millorar el nostre coneixement de la importància d’aquest hàbitat i a predir els possibles impactes del canvi climàtic en l’augment de la temperatura de la superfície del mar en aquest ecosistema i com afectaran aquests canvis a les tortugues marines i altres espècies. Esperem que aquest estudi i la nostra col·laboració amb Greenpeace ajudin a crear consciència sobre la importància de protegir el mar dels Sargassos contra amenaces com el canvi climàtic o la contaminació per plàstics”.

La seva col·lega, la també investigadora Alejandra Guilick, ha afegit que “estarem quantificant l’interval de emperatures a la zona on es troben les tortugues marines, a les grans concentracions de sargassos. Aquestes concentracions són hàbitats crítics per a diverses espècies i proporcionen refugi, alimentació i hàbitat per al desenvolupament juvenil de les tortugues marines. Recentment, s’ha plantejat la hipòtesi que els sargassos puguin proporcionar calor a aquestes tortugues marines en desnevolupament, oferint un ambient més càlid que les aigües obertes properes, cosa que podria augmentar les taxes de creixement de les tortugues marines”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa