MonPlaneta
Unió de Pagesos reclama la creació d’un grup de treball per reduir els danys de fauna cinegètica
Porcs senglars
Porcs senglars | J.A. Guerrero

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura la creació d’un grup de treball format per l’Administració, la Federació Catalana de Caça i el sindicat perquè avaluï les actuacions que es porten a terme per reduir els danys de la fauna salvatge cinegètica al sector agrari i impulsi les actuacions previstes en el Pla de prevenció de danys i riscos originats per la fauna cinegètica 2017-2018, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima eficiència del pla. Aquesta demanda sorgeix perquè, quasi dos anys després de la presentació del Pla, moltes de les actuacions previstes no s’han dut a terme tot i que les espècies cinegètiques, entre les quals el porc senglar, el conill i el tudó, han seguit augmentant les poblacions de manera molt important, amb el consegüent increment dels danys i pèrdues econòmiques per a les explotacions. El sindicat també demana al Departament els recursos humans i econòmics necessaris per fer front a aquest problema.

Unió de Pagesos considera que la caça és una eina fonamental per a la mitigació dels danys i que un organisme mixt permetria una millor col·laboració entre els agents implicats per avaluar les actuacions necessàries en cada cas i aplicar de forma efectiva el Pla de prevenció, així com fer un seguiment dels resultats. Amb aquesta finalitat, Unió de Pagesos intensificarà la col·laboració amb la Federació Catalana de Caça en la planificació i aplicació de mesures de prevenció i reducció de danys de fauna cinegètica i no cinegètica. Per a Unió de Pagesos, en els casos de danys de fauna, la fórmula que ha demostrat que funciona millor és la que implica la pagesia, els caçadors i el cos d’Agents Rurals; per això, demana la implantació a tot Catalunya del sistema mixt de control format per Administració, caçadors i pagesia i la posada en marxa dels plans pilot, ambdues actuacions previstes al Pla. Alhora, demana al Departament una major diligència per facilitar les autoritzacions excepcionals de caça en els casos de les parcel·les que resulten molt afectades i en les que cal actuar de manera preventiva i l’aplicació de totes les eines que preveu la normativa per afrontar els danys, concretament l’emergència cinegètica mentre no es disposi d’una nova llei de gestió de la fauna i de caça

El sindicat també considera que Agricultura hauria de reinvertir la recaptació de les llicències de caça en mesures de prevenció dels danys causats per la fauna cinegètica per ajudar a pagesos i caçadors. D’altra banda, tampoc s’haurien de destinar recursos públics a pràctiques com la vacunació de senglars, consistent en esterilitzar-los perquè no es reprodueixin, ja que s’ha demostrat poc efectiva en altres països. A més, aquesta mesura no impedeix que continuïn fen malbé els conreus i provocant accidents de trànsit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa