MonPlaneta
Unió de Pagesos demana a les administracions que apostin per la biomassa local
Tractament de biomassa forestal per a la generació d’energia tèrmica a Barcelona | Diputació de Barcelona

Unió de Pagesos demana a les administracions que apostin pel consum de la fusta local com camí per reduir el combustible acumulat dels boscos i incrementar-ne la gestió. Així, el sindicat encoratja ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Generalitat a què els equipaments, centres adreçats als serveis púbics i edificis de l’administració que tenen calderes de biomassa o planifiquen instal·lar-ne consumeixin llenya, estelles, pèl·lets… provinents dels boscos catalans. L’aposta perquè aquests centres se subministrin amb biomassa certificada dels nostres boscos contribuiria a incrementar-ne el preu perquè s’ajusti als costos reals d’explotació. Caldria, doncs, canviar la inèrcia de prioritzar els preus més baixos en el subministrament de biomassa per als edificis i equipaments públics, que afavoreix la importació i acaba essent una energia verda amb petjada de carboni a causa del transport.

Si els centres gestionats per les administracions consumeixen fusta local, la biomassa es podria convertir en una solució a l’abandonament actual de molts dels boscos catalans. La gestió forestal en general i, sobretot, la situada en zones d’alt risc d’incendi, no és viable econòmicament, i per tant, la majoria de boscos estan gestionats de manera deficient, i l’abandonament de les terres agrícoles i l’emergència climàtica que vivim només fan que agreujar aquest problema. Des de fa anys, Unió de Pagesos avisa les administracions que sense gestió forestal el destí de la majoria dels boscos de Catalunya és l’incendi. Davant la crisi climàtica i la necessitat de reduir els gasos d’efecte d’hivernacle, se’ns obre l’oportunitat d’incrementar la gestió forestal de manera natural a través del consum de la biomassa forestal local com a font d’energia sostenible. Així, el sindicat reclama que l’administració aposti per polítiques que fomentin la gestió forestal sostenible, la recuperació de conreus i de pastures abandonats amb l’objectiu de recuperar els mosaics agroforestals, que són el millor tallafocs natural.

Amb una política agrària que fes viable la feina del pagès i la del silvicultor, s’aconseguirien els dos objectius: fer front a l’actual èxode rural i uns boscos més nets, amb menys combustible a l’estiu, per tant amb menys freqüència d’incendis i que aquests siguin més petits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa