MonPlaneta
Unió de Pagesos duu a la UE la “manca de transparència” espanyola en noves tècniques genòmiques
  • CA

Unió de Pagesos ha traslladat per carta a la comissària responsable Salut i Seguretat Alimentària de la Unió Europea, Stella Kyriakides, la “manca de transparència, de participació i de rigor” per part del govern espanyol respecte a les denominades noves tècniques genòmiques. El sindicat assenyala que la posició preliminar de les autoritats estatals respecte a aquestes tècniques “s’ha conformat sense la participació del sector agrari ni de les persones consumidores”. Així, Unió de Pagesos expressa la seva oposició a qualsevol modificació de la normativa comunitària d’OMG contrària a la jurisprudència del tribunal de Justícia de la UE i al Tractat de Funcionament de la UE. Tretze entitats s’han adherit a la carta d’Unió de Pagesos.

Unió de Pagesos considera que les conclusions del govern espanyol en la seva aportació sobre noves tècniques genòmiques “parteixen d’una interpretació que s’allunya de la jurisprudència del mateix Tribunal de Justícia de la UE i del Tractat de Funcionament de la UE”. Segons el sindicat, “no respecta el principi d’acció preventiva que ha tenir la intervenció comunitària en matèria de medi ambient”, d’acord amb el Tractat, ni el principi de cautela que cal tenir a l’aplicar la directiva”, ja que “equipara les noves tècniques de mutagènesis amb les que des de fa poc menys d’un segle s’han utilitzat convencionalment i de les quals es disposa d’una àmplia experiència d’ús segur, com les que s’aconsegueixen a través de raigs X”. El sindicat ha enviat la carta, a la qual s’han adherit tretze entitats, a Kyriakides arran de l’informe presentat per la Comissió Europea respecte a la situació de les noves tècniques genòmiques en el Dret de la Unió a petició del Consell de la UE.

L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides | ACN
L’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides | ACN

Unió de Pagesos recorda que el Consell Interministerial d’Organismes Modificats Genèticament (CIOMG), encarregat de coordinar la resposta a l’estat espanyol, “no ha realitzat el procés de participació amb els actors interessats i només ha consultat els membres de la Comissió Nacional de Bioseguretat (CNB)”. Aquest últim organisme, al seu torn, “únicament ha demanat opinió sobre les noves tècniques de mutagènesis al teixit empresarial biotecnològic a Espanya, a través de l’Associació Espanyola de Bioempreses (ASEBIO) i de l’Associació Nacional d’Obtentors Vegetals (ANOVE)”, segons assenyala l’organització agrària. Alhora, Unió de Pagesos ha traslladat a la comissària que el CIOMG, de forma contrària al que estableix la normativa espanyola, no ha convocat el Comitè de Participació, constituït el 2010 i únicament actiu el 2011, contràriament a les funcions i el règim de funcionament establerts per aquest Comitè, que no s’ha tornat a convocar tot i la ràpida evolució tecnològica dels organismes modificats genèticament (OMG), així com els compromisos sobre aliances previstos en l’Agenda 2030.

Les entitats adherides a la carta d’Unió de Pagesos són la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya, la Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), CITIZENS Q-Observatori de qualitat de vida, l’Observatori del Deute en la Globalització, l’Espai de Recursos Agroecològics, la Federació Xarxa Catalana de Graners, GRAIN, la cooperativa de treball Economat Social, i les cooperatives de consum El Brot; El Rodal; Germinal i La Feixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa