MonPlaneta
Una nova tecnologia recicla plàstics en combustible per a avions en només una hora
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal de Washington (Estats Units) ha desenvolupat un nou mètode per reciclar plàstics i convertir-los en combustible per a avions i altres productes d’una manera molt eficient i senzilla. En un estudi publicat a la revista ‘Chem Catalysis’, els científics expliquen com han aconseguit revaloritzar el 90% dels residus en només una hora, fent servir temperatures moderades i amb un sistema que permet canviar el procés per aconseguir els productes desitjats. Així, accelerant i abaratint el reciclatge de plàstics, es podria obrir una porta a fer créixer molt més el percentatge d’aquests productes que tenen una segona o tercera vida.

El reciclatge de plàstics, de fet, sempre ha estat un procés problemàtic. Si bé la manera més fàcil de fer-ho és fondre’ls i donar-los una nova forma, no només no funciona per a tots sinó que, quan ho fa, en baixa la qualitat i el valor. El reciclatge químic, per la seva banda, permet obtenir productes de més qualitat, però per les reaccions sovint necessita temperatures molt altes i un procés llarg que ho fa massa car i difícil perquè gaires empreses s’hi vulguin dedicar. Això és, justament, el que fa que la quantitat de plàstic que es recicla al món sigui molt baixa. Ara, però, els investigadors de la Universitat Estatal de Washington han aconseguit aplicar el seu mètode al polietilè, el plàstic més emprat del món i que serveix per fer de bosses de plàstics a mobles.

Plàstics a la desembocadura d'un riu | Greenpeace
Plàstics a la desembocadura d’un riu | Greenpeace

Per dur a terme el procés de reciclat, només cal fer servir ruteni en un catalitzador de carboni i un dissolvent comú. Així, van aconseguir que el 90% del plàstic emprat es convertís en components de combustible d’avió i altres hidrocarburs en només una hora i a una temperatura de només 220ºC, molt menor que la que cal amb els processos emprats fins ara. Els mateixos investigadors estan sorpresos de l’èxit que ha tingut el procés i de com de fàcil és modificar-lo lleugerament per obtenir una gran varietat de productes. Qui sap si aquest descobriment marcarà un punt d’inflexió en el reciclatge d’un dels productes que més contaminen els paisatges i les aigües del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa