MonPlaneta
Un tipus de gespa modificada genèticament pot descontaminar sòls afectats per tòxics d’ús militar

Una gespa que es fa servir habitualment per combatre l’erosió del sòl ha estat modificada genèticament per tal que pugui eliminar productes químics procedents d’explosius d’ús militar i que són perillosos per a la salut humana. En un estudi publicat a la revista ‘Nature Biotechnology’, un equip de científics de la Universitat de York, a Anglaterra, expliquen com la Panicum virgatum, una gramínia perenne, pot eliminar els residus de l’explosiu conegut com a RDX, procedent tant d’exercicis de tir com d’abocaments de munició o de camps de mines. Aquest component, molt emprat en tot tipus de munició des de la Segona Guerra Mundial i que continua sent emprat, ha estat el causant de la contaminació de molts aqüífers subterranis, i suposa un problema de salut a molts llocs del món.

Els investigadors van insertar dos gens a les plantes, provinents de bacteris que poden descomposar el RDX, i les van deixar créixer en una àrea restringida de les Forces Armades dels Estats Units que havia estat contaminada per aquesta substància tòxica. La gespa va créixer bé i va degradar el RDX fins que va arribar a nivells no detectables ni tan sols a l’interior de les mateixes plantes, en el primer exemple amb èxit de l’ús en condicions reals d’una planta modificada genèticament per retirar contaminants orgànics, que són molt més resistents a la degradació ambiental. Aquesta solució, a més, és totalment sostenible.

Amb les xifres a la mà, les plantes van aconseguir retirar i degradar 27 quilos de RDX per hectàrea, una quantitat molt elevada tenint en compte que la preocupació sobre aquest producte és cada cop més gran, especialment als Estats Units, on es calcula que hi ha uns 10 milions d’hectàrees de sòls d’ús militar contaminades per un tòxic que es mou amb molta facilitat pel sòl i pels aqüífers i que no es degrada fàcilment per sí mateix, sent una amenaça potencial per a l’aigua de boca a molts indrets del país. De fet, el 1997 ja se’n van trobar traces a un aqüífer de Massachussets que és l’única font d’aigua potable per a mig milió de persones. Aquesta possible solució, doncs, combinada amb l’aturada de la producció i l’ús de RDX, podria ser un remei per eliminar part de la contribució humana a la degradació de grans zones del nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa