MonPlaneta
Un centenar de Premis Nobel demanen la fi dels combustibles fòssils
  • CA

Poques hores abans que comencés la cimera virtual del clima convocada pel president dels Estats Units, Joe Biden, coincidint amb el dia de la Terra, 101 Premis Nobel, amb el Dalai Lama al capdavant, han volgut enviar un missatge contundent als líders mundials: cal que l’ús de combustibles fòssils per generar energia passi a la història. En una carta conjunta que va ser feta pública aquest dimecres, aquest centenar de guanyadors dels guardons més prestigiosos del món s’adrecen als participants a la cimera per demanar-los accions concretes i ràpides per frenar el canvi climàtic. Tal i com recorden, els combustibles fòssils són “responsables de gairebé el 80% de les emissions de diòxid de carboni des de la Revolució Industial” i, en les circumstàncies actuals, permetre que aquesta indústria continuï creixent és “una inconsciència”. En aquest sentit, també tenen molt clar qui ha d’actuar: “els líders, i no la indústria, té el poder i té la responsabilitat moral d’emprendre accions valentes”.

Les peticions bàsiques que fan en aquesta carta, signada per alguns dels científics, polítics i escriptors més reconeguts del món, són tres: acabar amb el creixement de la producció de petroli, gas i carbó, reduir la producció actual d’una manera justa i equitativa i, finalment, invertir decididament en la transició global a les energies renovables. Els combustibles fòssils, recorden, no només contribueixen a l’escalfament global sinó que també hi ha “costos ambientals i sanitaris associats a l’extració, refinament, transport i combustió”, uns costos que, moltes vegades, pagant “els pobles indígenes i les comunitats marginades”. Entre els signants, a més del Dalai Lama, hi podem trobar Jody Williams, Nobel de la Pau 1997 per la campanya contra les mines antipersona; Frances H. Arnold, Nobel de Química 2018 per la primera evolució digirida d’enzims; Harald zur Hausen, Nobel de Medicina 2008 per el descobriment que el virus del papil·loma humà causa càncer de coll d’úter; i una llarga llista més.

Tots ells se sumen a una petició que és un clam a nivell mundial i que hauria de correspondre, com a mínim, amb el compliment dels Acords de París de 2015: limitar a 1,5ºC l’augment de la temperatura de la Terra respecte els nivells preindustrials. Per aconseguir-ho, els càlculs diuen que entre 2020 i 2030 la producció de combustibles fòssils hauria de caure a un ritme del 6% anual, però el cert és que estan augmentant un 2% cada any. Així, segons va dir l’ONU l’any passat, la projecció és que el 2030 es produeixi un 120% més de combustibles fòssils dels que són admissibles per mantenir l’augment de temperatura per sota d’1,5ºC i un 50% més del que es pot produir per mantenir-lo a menys de 2ºC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa