MonPlaneta
La UE reforça la innovació científica amb un nou òrgan dotat de 10.000 milions d’euros
  • CA

La Comissió Europea ha presentat el Consell Europeu d’Innovació, un nou òrgan dotat de 10.000 milions d’euros de pressupost fins a 2027 que promocionarà projectes científics amb els quals Europa vol no només liderar la inversió en aquest camp, sinó comptar amb empreses punteres.

“Europa és un motor en ciència. El nostre nou programa Horizon és el més gran fins ara, però hem d’enfrontar a una paradoxa. Els europeus som excel·lents invertint en ciència, però no som tan bons en rendibilitzar la ciència“, ha assenyalat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha afirmat que el nou Consell servirà per resoldre aquesta qüestió.

La conservadora alemanya ha destacat que el nou òrgan comptarà amb un accelerador de programes i un instrument per mobilitzar fons amb què donar suport al desenvolupament de pimes i ‘startups’, que comptarà d’entrada amb 3.000 milions de pressupost europeu.

En el primer any de llançament, el Consell Europeu d’Innovació i oferirà oportunitats de finançament per valor de 1.500 milions. En la presentació, Von der Leyen ha posat com a exemple l’empresa francesa CorWare, que desenvolupa dispositius d’assistència cardíaca, la primera beneficiària del nou instrument després de rebre 15 milions de la UE i que posteriorment ha aconseguit captar altres 20 en finançament privat.

“No hi ha temps a perdre. Avui no tallem només la cinta d’inauguració, ens posem a treballar i vam llançar els primers concursos. El finançament anirà dirigida a donar suport a petites empreses que desenvoluparan projectes que ajudaran al Pacte Verd, la tecnologia digital i la innovació sanitària“, ha explicat.

A Brussel·les veuen en aquesta nova institució el complement al Consell Europeu de Recerca, fundat fa 14 anys i que ha estat fonamental per impulsar l’activitat científica al continent. “Amb el llançament, vam completar el paisatge d’investigació a Europa i vam demostrar el potencial de les institucions europees“, ha subratllat la presidenta de l’Executiu comunitari durant l’acte telemàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa