MonPlaneta
La UE presenta una nova estratègia per l’adaptació al canvi climàtic
  • CA

Brussel·les vol enfortir les accions internacionals en la nova estratègia d’adaptació al canvi climàtic presentada aquest dimecres a la Comissió Europea. La nova directiva parteix de la base de l’estratègia de 2013, però intensificarà l’enfocament i la planificació pel desenvolupament de les solucions. “El que és nou és que ara ens concentrarem més en l’aspecte internacional i en els sectors fiscals i d’assegurances”, ha dit el vicepresident executiu pel Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans. L’estratègia ajudarà als països de l’Àfrica i la zona del Pacífic perquè es puguin adaptar al canvi climàtic i “aconseguir un acord internacional de neutralitat climàtica”.

La Unió Europea pretén augmentar el suport a la resiliència i la preparació climàtica internacional a través de aprovisionar recursos, prioritzar l’acció i augmentar l’eficàcia amb una ampliació de les finances internacionals i amb un compromís global a l’adaptació. “Europa és responsable del 8-9% de les emissions i està molt bé que tinguem una Europa neutre pel 2050, però si la resta del món no ens acompanya, de res servirà“, ha dit el vicepresident Frans Timmermans en una roda de premsa.

L’estratègia involucrarà totes les parts de la societat per construir una societat resilient al clima i proposarà accions que traspassin les fronteres del coneixement per poder recopilar més dades sobre els riscos i les pèrdues relacionades amb el clima. També es millorarà la plataforma europea pel coneixement de l’adaptació, Climate-ADAPT i s’afegirà un observatori de salut per analitzar l’impacte del canvi climàtic en la salut.

La Unió Europea reconeix que el canvi climàtic afecta tots els nivells de la societat i és per això que vol porposar mesures sistèmiques. En aquesta línia es preten donar suport al desenvolupament i la implementació d’estratègies i plans d’adaptació amb tres prioritats: integrar l’adaptació a la política macrofiscal, prendre solucions d’adaptació basades en la naturalesa, i fer accions d’adaptació local.

En el seu comunicat la Comissió Europea ha remarcat l’impacte de la crisis climàtica sobre tots els països, inclosos els membres de la Unió. En el cas d’aquests últims fica el focus en el cost econòmic i sanitàri. Segons l’organisme, les pèrdues econòmiques degudes als fenòmens meteorològics extrems, que són cada vegada més freqüents, ronden el 12.000 milions d’euros l’any. Mentre que només en la onada de calor de l’any 2019 es calcula que van perdre la vida 2.500 persones. Per la UE aquestes xifres recolcen la gravetat de la situació i la urgència per actuar-hi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa