MonPlaneta
La UE obre la passarel·la entre aplicacions de rastreig de contactes i avisos de Covid
Tres policies francesos controlen el pas de vehicles per la frontera
Tres policies francesos controlen el pas de vehicles per la frontera | ACN

!--akiadsense-->

Per aprofitar tot el potencial que ofereixen les aplicacions de rastreig de contactes i d’avisos a l’hora d’interrompre la cadena de transmissió del coronavirus en l’àmbit transfronterer i d’aquesta manera salvar vides, la Comissió, a instàncies dels estats membres, ha creat un sistema per garantir la interoperabilitat a tota la UE, el que es coneix com una «passarel·la». Després de l’èxit de la fase pilot, avui es posa en marxa el sistema amb la primera tongada d’aplicacions nacionals que ara estan vinculades mitjançant aquest servei: la Corona-Warn-App d’Alemanya, la COVID tracker d’Irlanda i la immuni d’Itàlia. En conjunt, aquestes aplicacions acumulen 30 milions de descàrregues, xifra que correspon a dos terços del total de descàrregues d’aplicacions a la UE. «Molts estats membres han posat en marxa aplicacions voluntàries de rastreig de contactes i d’avisos i la Comissió els ha donat suport fent que aquestes aplicacions interactuïn les unes amb les altres de manera segura. La llibertat de circulació és un element integral del mercat únic; la passarel·la la facilita i alhora ajuda a salvar vides», ha declarat avui el comissari del Mercat Interior, Thierry Breton.

L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides
L’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides | ACN

!--akiadsense-->

Els contagis tornen a augmentar a tot Europa. Ara com ara, les aplicacions nacionals d’avisos tenen una incidència decisiva, perquè cada vegada que es trenca una cadena de transmissió més aviat gràcies a una aplicació estem ajudant a frenar la pandèmia. Amb el nou servei de passarel·la connectem les aplicacions de tot Europa i d’aquesta manera també es pot avisar els contactes que estan de viatge a l’estranger o n’acaben de tornar», ha declarat avui també el ministre federal de Salut d’Alemanya, Jens Spahn. «Les aplicacions de rastreig i d’avisos del coronavirus poden ser un complement eficaç d’altres mesures, com ara els testos i el rastreig manual de contactes. Amb el nou increment dels casos poden tenir un paper molt important a l’hora d’ajudar a tallar les cadenes de transmissió. El fet de funcionar de manera transfronterera fa que aquestes aplicacions encara siguin més potents. El sistema de passarel·la que posem en marxa avui constitueix un pas important en la nostra feina i demano als ciutadans que facin servir les aplicacions per ajudar a protegir-se mútuament», ha declarat avui també la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.En la lluita contra el coronavirus, la majoria d’estats membres han decidit posar en marxa una aplicació d’avisos i de rastreig de contactes. En total hi ha divuit aplicacions basades en sistemes descentralitzats que poden interoperar a través de la passarel·la. Es poden vincular a la passarel·la mitjançant un protocol que preveu diverses proves i comprovacions, i per a cada aplicació cal dur a terme una actualització. La segona tongada d’aplicacions s’hi connectarà la setmana vinent. Es preveu que en aquest grup hi hagi l’eRouška de Txèquia, la smitte stop de Dinamarca, l’Apturi COVID de Letònia i la Radar Covid d’Espanya, i que se n’hi afegeixin més al novembre. Es pot consultar el resum dels estats membres que hi participen a la pàgina web específica.

Adolescent fent servir un telèfon mòbil
Adolescent fent servir un telèfon mòbil | Pxhere

!--akiadsense-->

La passarel·la garanteix que les aplicacions funcionin sense incidències més enllà de les fronteres nacionals. D’aquesta manera, els usuaris només s’han d’instal·lar una aplicació i encara que viatgin a un altre dels països europeus participants es poden continuar beneficiant del rastreig de contactes i rebent els avisos, ja sigui en el seu país de residència o en un altre. La passarel·la redueix al mínim imprescindible el volum de dades que s’intercanvien. Rebrà i transmetrà de manera eficient els identificadors arbitraris atribuïts per les aplicacions nacionals. La passarel·la no gestionarà més dades que les claus arbitràries generades per les aplicacions: la informació es pseudonomitza, s’encripta, es limita al mínim imprescindible i només s’emmagatzema el temps necessari per rastrejar els contagis. L’intercanvi d’informació no permet identificar persones concretes ni rastrejar la ubicació ni el moviment dels dispositius. El disseny de la passarel·la segueix l’acord entre els estats membres pel que fa a les especificacions tècniques per garantir un intercanvi d’informació segur entre els servidors dorsals de les aplicacions nacionals de rastreig de contactes i d’avisos que es basi en una arquitectura descentralitzada. El sistema el van desenvolupar i crear en menys de dos mesos T-Systems i SAP i es gestionarà en el centre de dades de la Comissió a Luxemburg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa