MonPlaneta
La UE finança amb 243 milions d’euros projectes de protecció ambiental, gestió de residus i clima
El sector energètic és un dels més importants en la lluita contra el canvi climàtic
El sector energètic és un dels més importants en la lluita contra el canvi climàtic | Ramon Vilalta

!--akiadsense-->

El programa LIFE és l’instrument financer de la UE en matèria de medi ambient i política de lluita contra el canvi climàtic. Es va engegar el 1992 i fins avui ha cofinançat més de 4.600 projectes per un valor de gairebé 10.000 milions d’euros, 4.200 milions dels quals en la protecció del medi ambient i el clima. En tot moment s’estan duent a terme alhora vora de 1.100 projectes i, en el període 2014-2020, el pressupost és de 3.400 milions d’euros. Enguany, el programa finança amb 243 milions d’euros projectes innovadors de protecció ambiental, gestió de residus i clima

que, si hi sumem les inversions públiques i privades que rebran els diferents projectes arribaran un total de 430,7 milions d’euros per finançar 142 projectes, molts d’ells transnacionals.

A l’Estat hi ha 32 projectes seleccionats, amb un total de 64,7 milions d’euros de finançament de la UE. Cinc d’aquests projectes es lideren des de Catalunya i rebran una inversió total de 5,7 milions de la UE; mentre que en onze projectes més hi ha participació de centres, institucions o empreses de Catalunya i les Illes Balears, que en aquest cas són socis col·laboradors d’iniciatives que es coordinen des d’arreu de la UE. Els projectes abasten un ventall ampli d’accions en la protecció del medi ambient, des de l’economia circular i la gestió dels residus, fins a l’adaptació al canvi climàtic o la promoció de l’agricultura sostenible. Per exemple, el projecte Life iBathwater, liderat pel centre tecnològic Eurecat i que s’implantarà simultàniament a Barcelona i Berlín, té l’objectiu de reduir un 30% els abocaments d’aigües residuals no tractades, i disminuir l’impacte ambiental d’aquestes aigües en els períodes de pluges intenses. Un altre projecte subvencionat és el Life PST-Sort, que desenvolupa l’empresa Calaf Tècniques Industrials i que consisteix en aplicar tècniques innovadores per al reciclatge i recuperació de components dels automòbils en desús, amb un objectiu de reduir els residus d’un 60%.

L'ós Goiat poc després de ser alliberat
La reintroducció de l’ós bru al Pirineu també forma part dels projectes finançats pel programa LIFE | Generalitat de Catalunya

!--akiadsense-->

El comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca de la UE, Karmenu Vella, ha destacat avui que «el programa LIFE continua invertint en projectes que milloren la nostra qualitat de vida, el medi ambient i la natura; ofereix solucions a algunes de les principals preocupacions d’avui dia en matèria de medi ambient: la contaminació de l’aire, la manca d’aigua, la gestió dels residus plàstics, la protecció de la biodiversitat o la pèrdua de recursos. Tot plegat suposa un ús eficient dels diners dels contribuents». «Aquests projectes innovadors demostren el valor afegit de la cooperació europea: permeten compartir les millors maneres de reduir les emissions contaminants, enforteixen la resiliència davant el canvi climàtic i donen suport a la política climàtica i energètica d’aquí al 2030 a tota la UE», hi ha afegit el comissari de Política Climàtica i Energia de la UE, Miguel Arias Cañete.

Es destinaran 196,2 milions d’euros a projectes relacionats amb el medi ambient i amb l’ús eficient dels recursos, amb la natura i la biodiversitat i amb la informació i la governança ambientals. Tot plegat inclou grans inversions en projectes que permetran una més gran reutilització del plàstic; convertir aquesta mena de residus en matèries primeres d’alta qualitat per a la indústria de l’automòbil, el sector de la construcció o el de l’embalatge és només una de les maneres que té el programa LIFE d’ajudar a atènyer els objectius de l’estratègia europea per als plàstics en una economia circular. El programa LIFE continua esperonant els esforços per millorar la sensibilització sobre els valuosos serveis ecosistèmics que ens presta la natura i per conservar hàbitats i especies en perill d’extinció i ajuda a aplicar el pla d’acció de la UE en favor de la natura, des de la reducció dels conflictes entre la gent i els animals salvatges a Grècia, Itàlia, Romania i Espanya fins a la promoció de pràctiques agrícoles sostenibles a Itàlia, Malta i Espanya.

Pel que fa a la política climàtica, la UE invertirà 46,8 milions d’euros en projectes de lluita contra el canvi climàtic, adaptació a les noves condicions climàtiques, informació i governança ambientals. Aquí s’inclou el suport als estats membres que elaborin plans nacionals de política climàtica i energètica d’aquí al 2030 que ens ajudin a reduir el total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle com a mínim un 40 % respecte dels nivells de 1990. El finançament del programa LIFE també va destinat a l’agricultura i a la silvicultura per tal que aquests sectors es puguin adaptar al canvi climàtic i també perquè puguem millorar la nostra resiliència davant fenòmens meteorològics extrems, des d’inundacions a onades de calor o manca d’aigua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa