MonPlaneta
La UAB i la Servier col·laboren per accelerar la recerca sobre la malaltia de Parkinson
Una investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori
Una investigadora de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta al laboratori | ACN

!--akiadsense-->

L’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (IBB-UAB) ha signat un acord de col·laboració i llicència d’actius de propietat industrial amb la companyia farmacèutica Servier per avançar en la investigació sobre la malaltia de Parkinson. Les dues parts treballaran per desenvolupar noves molècules que bloquegin la proteïna alfa-sinucleïna, l’acumulació de la qual és la principal responsable de la malaltia. “La col·laboració és una oportunitat per accelerar significativament la investigació i la disponibilitat de solucions terapèutiques per a pacients que pateixen Parkinson i trastorns neurodegeneratius relacionats”, destaca Ross Jeggo, director de recerca neuropsiquiàtrica del grup Servier.

El mètode utilitzat per al cribratge de molècules petites ha estat desenvolupat pel professor Salvador Ventura, investigador de l’IBB. El grup liderat per Ventura té una gran trajectòria en l’estudi dels mecanismes del plegament i l’agregació de proteïnes i la seva connexió amb malalties neurodegeneratives, així com en el desenvolupament de teràpies innovadores. La metodologia que ha desenvolupat, destaquen des de la UAB, és capaç d’identificar inhibidors de l’agregació de l’alfa-sinucleïna d’entre milers de compostos químics. “La col·laboració amb Servier ens permetrà unir esforços per trobar noves molècules amb potencial per convertir-se en fàrmacs contra el pàrkinson”, assenyala Ventura.

Un investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta
Un investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB treballant amb mascareta | ACN

!--akiadsense-->

Servier és una farmacèutica internacional amb seu a França, governada per una fundació sense ànim de lucre. Amb una facturació de 4.600 milions d’euros el 2019, dona feina a 22.000 persones a tot el món i inverteix cada any una mitjana del 25% dels seus ingressos totals en investigació i desenvolupament. Basa bona part de la seva activitat en la neuropsiquiatria i ofereix tractaments innovadors per als pacients que pateixen trastorns neurològics. La malaltia de Parkinson és la segona patologia neurodegenerativa més comuna, després de la malaltia d’Alzheimer, i afecta a uns 10 milions de persones a tot el món. Està causada per la degeneració progressiva o fins i tot la desaparició de neurones, en particular a la zona del cervell responsable de la producció de dopamina, un neurotransmissor implicat en el control motor.

Actualment no s’ha aconseguit desenvolupar cap tractament que demostri un efecte neuroprotector o neuroregenerador contra el Parkinson.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa