MonPlaneta
La UAB inaugura un centre de recerca sobre l’Àrtic
Aquest centre vol millorar les condicions de vida a l'Àrtic
Aquest centre vol millorar les condicions de vida a l’Àrtic | Pixabay

!--akiadsense-->

El Centre d’Estudis i de Recerca CER ARCTIC de la UAB investigarà i oferirà assessorament científic per contribuir a la qualitat de vida de les poblacions àrtiques i a la sostenibilitat del seu entorn. Amb un enfocament multidisciplinari, el centre estudiarà temes relacionats amb els drets i la justícia social en relació a l’ús dels recursos, farà estudis comparatius entre l’Àrtic i altres regions, com la Mediterrània, i promourà la sostenibilitat i la governança per al desenvolupament humà i el benestar de la regió.

La inauguració del centre s’ha fet aquest divendres 1 de desembre de la ma de la seva directora, Françoise Breton, en un acte que també ha comptat amb la participació de reconeguts investigadors islandesos, noruegs i nord-americans. Hi eren la professora d’Economia Ecològica de la Universitat d’Islàndia, Brynhildur Davíðsdóttir; el director del Stefansson Arctic Institute (Islàndia), Níels Einarsson; i la directora associada del John Sloan Dickey Center for International Understanding Dartmouth College (EUA), Melody Brown Burkins, en representació de l’Institute of Arctic Studies, Dartmouth College. També hi ha participat el Director General del Parlament Sámi a Noruega, Rune Fjellheim.

El CER ARCTIC té entre els seus reptes l’estudi comparatiu de l’Àrtic, entès com un mar envoltat per països i cultures diverses, amb la Mediterrània, atès que comparteixen una elevada vulnerabilitat als canvis globals, no només als canvis climàtic sinó també als polítics, econòmics i culturals, amb repercussions per a les comunitats indígenes i locals.

El nou centre de recerca és un pont entre l’Àrtic, la Mediterrània, l’Àfrica i l’Antàrtic, atès que totes aquestes regions estan relacionades i afronten canvis similars”, explica la directora del centre, Françoise Breton. “Hi ha fenòmens globals, com el turisme o els canvis urbanístics, que estan afectant en gran mesura les poblacions locals. Per això, al CER ARCTIC es durà a terme Recerca Responsable, amb unes línies prioritàries de recerca que es discutiran amb la gent que viu en aquestes regions”, continua Breton, tot destacant el fet que les grans superpotències consideren cada cop més l’Àrtic com a un “magatzem de recursos”, més que “un territori amb una població que hi viu”.

Les principals temàtiques de recerca del centre seran la dimensió humana del canvi climàtic; la dependència dels recursos naturals i la resiliència davant d’entorns desafiants per part de les poblacions locals. També es tractarà sobre l’apropiació de terres, territoris marins i recursos per grans companyes, la qüestió dels “comuns” i la gestió local tradicional, el desenvolupament humà de les comunitats i els seus hàbitats des del punt de vista socioecològic; la història ambiental, las transformacions de la pesca i l’aqüicultura, entre d’altres.

En aquesta fase inicial, el centre compta amb sis investigadors de diferents departaments de la UAB i amb quatre d’adscrits, procedents de la Universitat de Tromsø de Noruega, del Stefansson Arctic Institute d’Islàndia, i de la Universitat d’Islàndia, i anirà creixent amb la incorporació de nou personal investigador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa