MonPlaneta
Trump dóna per acabada la relació dels EUA amb l’OMS pel “control complet” de la Xina
Donald Trump | Europa Press

!--akiadsense-->

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha donat aquest divendres per “acabada” la relació de Washington amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a la qual ha acusat d’estar sota el “complet control” de la Xina. “Hem plantejat reformes detallades que han de ser engegades i amb les quals l’organització ha de comprometre’s, però s’han negat a actuar”, ha asseverat el magnat, que ha indicat així que “avui anem a donar per finalitzada la nostra relació amb l’OMS”. En una roda de premsa en la qual estava previst que el president abordés la situació a la Xina després que Pequín traiés endavant la llei de seguretat sobre Hong Kong, Trump ha lamentat que “la Xina tingui el complet control de l’OMS a pesar que solament paga 40 milions de dòlars a l’any”.

En aquest sentit i des de la Casa Blanca, ha parlat d’un tracte injust per a Washington, que ha estat contribuint amb 450 milions de dòlars anuals. “El món necessita respostes de la Xina sobre el virus. Necessitem transparència. Com és possible que la Xina no deixés la gent sortir de Wuhan per anar a altres parts del país però sí els deixés viatjar l’estranger?”, ha insistit. “No van ser a Pequín (els infectats), van poder sortir lliurement del país i viatjar pel món, inclòs Europa i els Estats Units”, ha afegit, segons informacions de la cadena CNBC. Trump, que ha criticat en nombroses ocasions a l’OMS per la seva resposta al coronavirus i l’ha acusat d’estar a la mercè de Pequín, ja havia amenaçat anteriorment amb congelar de forma permanent el finançament nord-americà a l’organització. Per Trump, l’OMS és “xinocèntrica”. “Afortunadament les recomanacions de l’OMS no em van convèncer quan vaig suspendre els viatges cap a i des de la Xina i vaig salvar un gran nombre de vides”, ha aclarit.

Ara, després d’anunciar que es retirarà definitivament de l’organització, el president nord-americà ha informat que els fons seran utilitzats per a finalitats “necessàries relacionades amb la salut a nivell global”. Els Estats Units és el país amb major nombre de casos de coronavirus, amb 1,7 milions d’infectats i 362.731 morts, si bé la Xina, on es va detectar el virus per vegada primera al desembre, ha constatat 84.119 contagis i 4.638 morts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa