Un equip d’enginyers que treballava a les obres de la xarxa de distribució d’aigua a Oxfordshire, a Anglaterra, ha trobat un jaciment que es remunta al Neolític, fa gairebé 3.000 anys, i que conté les restes de 26 persones, algunes de les quals sembla que van ser víctimes de sacrificis humans.
Les restes, que no només són de l’Edat del Ferro sinó també d’èpoques més properes, com el període de domini romà a Gran Bretanya, inclouen una dona a qui es van tallar els peus, que van ser col·locats al costat del cap, i que té les mans lligades darrere del cap, i una altra persona el crani de la qual va ser posat als seus peus.
El descobriment també inclou restes d’eines de diferents èpoques i, segons els arqueòlegs, podria pertànyer a la mateixa comunitat que va crear el Cavall Blanc d’Uffington, una estàtua de guix prehistòrica que va ser trobada molt a prop. Aquest jaciment obre, precisament, la possibilitat de conèixer moltes més coses d’una cultura que, en general, només és coneguda per les restes monumentals que han deixat, com la mateixa estàtua o els turons fortificats.
Quan les anàlisis de les troballes s’hagin acabat, es disposarà de molta més informació dels pobles que vivien a l’Anglaterra de fa milers d’anys, especialment de les seves creences religioses i de les seves pràctiques rituals.