MonPlaneta
Troben plàstic a la fossa de les Marianes, onze quilòmetres sota el nivell del mar
  • CA

Mentre batia el rècord de la immersió més profunda de la història a la fossa de les Marianes, a gairebé onze quilòmetres de profunditat, l’explorador nord-americà Victor Vescovo ha pogut observar que les restes de plàstic generat pels humans ha arribat fins i tot allà, a la zona més profunda de l’escorça del nostre planeta.

A més, Vescovo també ha descobert quatre noves espècies d’amfípode, uns petits crustacis semblants a les gambes que habiten en aquelles profunditats i que, fa poc, també es va comprovar que han incorporat als seus cossos isòtops de carboni radioactiu procedents dels bombardeigs i proves nuclears duts a terme durant el segle XX. L’activitat de la nostra espècie, doncs, ha arribat a tots els indrets del món, fins i tot a aquells on per a nosaltres és pràcticament impossible accedir.

Segons explica la cadena britànica BBC a la seva pàgina web, Vescovo va explorar el fons de la fossa de les Marianes durant quatre hores en un submergible preparat per a resistir la pressió immensa que hi ha. A més d’un gran nombre de criatures marines que han estat observades molt poques vegades, també hi va trobar una bossa de plàstic i envoltoris de caramels.

La immersió de Vescovo és la més profunda que s’ha fet mai per 11 metres, arribant a 10.927m per sota del nivell del mar. A més dels quatre amfípodes que va descobrir al fons de la fossa, Vescovo també va veure un equiür -anomenat “cuc cullera” en anglès- a 7.000 metres de profunditat i un lipàrid -“peix bavós”- a 8.000 metres sota el nivell del mar. El submergible va agafar mostres del llit marí i també va recollir algunes de les criatures del fons del mar per investigar si contenen microplàstics, una altra forma de contaminació molt estesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa